Makaron z soczewicą, to smaczna i sycąca potrawa. Jeżeli nie jesz mięsa, a szukasz smaku bolognese, ten sos spełni Twoje oczekiwania, ponieważ bardzo go przypomina. Dla mnie oczywiście smak jest dużo lepszy, a sama potrawa dużo zdrowsza. Zawiera w sobie moc białka, kwasu foliowego, potasu czy żelaza. Na zdrowa krew i mocne serce jak znalazł. Moje córki w takiej postaci soczewice fest wcinają. 🙂 Jeżeli dzieciom przeszkadzają ziarna czy kawałki warzyw, to można sos zblendować. Zapraszam do gotowania, przekonasz się, że warto.
Składniki (ok. 4 porcje):
Makaron
1/2 szklanki zielonej soczewicy + 3 szklanki wody
1 marchew
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/3 małego selera
1/2 szkl pasty pomidorowej
1 łyżka masła klarowanego lub innego preferowanego tłuszczu
2 szczypty suszone bazylii lub łyżka świeżej, posiekanej.
Sól, pieprz
Oliwa do polania
1. Soczewicę wypłukać, wrzucić do 3 szklanek wrzącej wody, gotować ok. 15 minut.
2. Cebulę pokroić w piórka lub kostkę. Podsmażyć na tłuszczu do zeszklenia. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę marchew i seler. Podsmażyć, mieszając, kilka minut.
3. Warzywa zalać podgotowaną soczewicą wraz z wodą, w której się gotowała. Dodać pastę pomidorową. Gotować pod przykryciem do miękkości ok. 20 minut. Podlewać, w razie potrzeby, wodą.
4. Doprawić do smaku przyprawami.
5. Podawać z makaronami typu rurki, świderki, polać oliwą.
Rady:
jeżeli chcesz przyśpieszyć gotowanie soczewicy, to przed tym namocz ją (3-4 godziny).
Jakie to nieskomplikowane a pyszniaste danie!!! Zaluje, ze nie trafilam na ten przepis duzo wczesniej w swoim zyciu, Dzieki Agnieszko :-* !!! Dzieki tobie ta kwarantanna nabrala postac podrozy w nowe nieznane krainy. Przy kazdym posilku mamy mozliwosc niespiesznie odkrywac nowe smaki.
U mnie to samo, tylko z kasza 🙂
Gosiu, świetny pomysł! Musze wypróbować. Pozdrawiam. :*
Bardzo fajny blog z ciekawymi przepisami 🙂
Karolina, zapraszam do wspólnego gotowania. 🙂 Miłego dnia! :*