Pyszne, esencjonalne curry – aromatyczna kwintesencja Indii. Mięso podmieniłam kalafiorem, fasolą i wyszło idealnie.
Potrawa może na pierwszy rzut oka wydawać się czasochłonna, ale to kwestia organizacji. Namawiam do wspólnego gotowania, bo jest to bardzo dobre jedzenie. Świetnie komponuję się z różnego rodzajami chlebków np. z gryczanymi .
Coby przejrzyście było, to recepturę podzieliłam na części. Gotując tą potrawę używam masła klarowanego, ale możemy spokojnie zamienić je na inny tłuszcz np. olej kokosowy.
1 część:
150 g białej fasoli – namoczonej na noc
Ok. 1/3 kalafiora – podzielonego na różyczki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tandori masala
1/3 łyżeczki chili kaszmirskie
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
Szczypta suszonej natki kozieradki
2 łyżek gęstego mleka kokosowego tzw. śmietanki – u mnie na zdjęciach bez, bo na ten czas chwilowo nie możemy
Wykonanie:
1. Fasolę gotujemy do miękkości.
2. W misce umieszczamy odcedzoną fasolę, dodajemy masło, przyprawy, mleko i kalafiora. Wszytko dokładnie mieszamy odstawiamy przynajmniej na 1 godzinę.
2 część
Składniki:
1/2 łyżeczki nasion kuminu
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
50 g nerkowców – namoczonych w gorącej wodzie przez ok. 30 minut
5 pomidorów lub puszka – w zimie używam przetworów eko w puszcze lub słoiku (tu puszka)
ok. 4 cm świeżego imbiru
5 ząbków czosnku – średnie
1 cebula
2 strączki kardamonu – nasiona
1. Rozgrzewamy tłuszcz. Przesmażamy kilka sekund nasiona kuminu. Dodajemy rozdrobnioną cebulę. Przesmażamy do zeszklenia. Wrzucamy odsączone nerkowce, całe ząbki czosnku, pokrojony imbir (kawałki duże i tak wszytko za chwilę zblendujemy…). Mieszając podsmażamy ok. dwóch minut. Dodajemy pomidory. Smażymy ok. 5 minut.
2. Ściągamy z ognia. Blendujemy na gładką masę.
3 część:
Składniki:
1/2 łyżeczki nasion kuminu
2 łyżek masła lub innego tłuszczu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka kolendry – zmielone nasiona
1/2 łyżeczka cynamonu – cejloński
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/3 łyżeczki chili kaszmirskiego
suszona natka kozieradki – szczypta
sól do smaku
Wykonanie:
1. Rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy kilka sekund nasiona kuminu. Dodajemy wszystkie inne przyprawy. Wlewamy zblendowaną pastę pomidorową. Dolewamy ok. 250 ml wody. Dokładamy fasolę, kalafior. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości kalafiora. Doprawiamy solą- ewentualnie sokiem z cytryny.
Komentarze: