Jestem wielbicielką kuchni włoskiej, szczególnie makaronów. Jeżeli u nas większość sosów zawiera śmietanę, tak we Włoszech spora ilość jej „z natury” nie ma. Dzisiaj zapraszam na rurki z sosem z grzybów i pomidorkami koktajlowymi czyli penne ai funghi porcini con pomodorini. Nie pozostaje nam nic innego, jak zabrać się za gotowanie, które zajmie nam 15-20 minut. Za to też kocham włoskie gotowanie.
Składniki (2-3 porcje):
Makaron typu rurki
250 gram świeżych prawdziwków
200 ml wywaru warzywnego
50 ml białego wytrawnego wina
8 pomidorków
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1/2 pęczka pietruszki
Oliwa
„Parmezan” wegański
Sól, pieprz
Wykonanie:
1. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wrzucić główki czosnku, obsmażyć na złoto, wyjąć. Wrzucić pokrojone grzyby, natkę pietruszki. Podsmażać mieszając 2-3 minuty na średnim ogniu. Wlać wino i 2-3 minuty przesmażyć na zwiększonym ogniu.
2. Dolać 200 ml wywaru. Gotować ok. 8 minut. Pod koniec gotowania dodać przekrojone na pół lub całości pomidorki. Chwilę jeszcze pogotować, mieszając, aż pomidorki zmiękną.
3. Sos wykładamy na makaron, obficie polewamy ulubioną oliwą. Posypujemy „parmezanem”.
Komentarze: