Curry kojarzy się nam z mieszanką przypraw. Jednak w Indiach curry, to nic innego, jak sos. Sosów, tak jak i u nas, jest niezliczona ilość- mięsne, warzywne, strączkowe. Dziś zapraszam na curry rybne. Patrząc na składniki, nasze europejskie kubki smakowe mogą niedowierzać… Ryba, mleczko kokosowe? Nie bójmy się tego połączenia-  danie jest obłędne, niezwykle smaczne. U mnie znika z garnka w mig. 🙂 Ostrość dostosowałam do swoich preferencji smakowych- przy dodawaniu chili radzę kierować się podobnym wyznacznikiem. Używam chili kaszmirskiego- dużo łagodniejszego w smaku.

Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

1/2 kg ryby (najlepiej morskiej)

Ok. 1 szkl wody

1/3 szkl mleka kokosowego- gęstej „śmietanki”

1 cebula

3 ząbki czosnku

Ok. 1 cm imbiru

1/2 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki gorczycy

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki nasion kozieradki

1/3 łyżeczka chili- u mnie kaszmirskie

1 łyżeczka mielonek kolendry

1 łyżeczka nasion kolendry

3 łyżki koncentratu- można zastąpić 3 pomidorami, które, pokrojone, dodajemy w tym samym czasie, co koncentrat, przesmażamy.

1 łyżka soku z limonki lub cytryny

Szczypta pieprzu czarnego

Sól do smaku

2 łyżki masła klarowanego

Wykonanie:


1. Rozgrzewamy masło, wrzucamy do niego nasiona gorczycy, kolendry, kozieradki. Podgrzewamy, aż nasiona gorczycy zaczną strzelać.

2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy kilka minut w przyprawach do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek i imbir- chwilę przesmażamy.

3. Do cebuli dodajemy wszystkie, prócz soli, soku z cytryny i pieprzu, przyprawy. Minutę, mieszając, podsmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę i mleczko kokosowe.

4. Rybę kroimy w ok. 5 cm kawałki. Wkładamy do sosu, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.

5. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

6. Curry rybne podajemy z ryżem.


Rady:

Jeżeli sos jest za gęsty, dodajmy więcej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Komentarze: