Dziś zdradzę Ci przepis na doskonałe ziemniaki w orientalnym klimacie. Niby nic, bo to tylko ziemniaki, przyprawy i tłuszcz, ale odpowiedni sposób przyrządzania sprawi, że wyjdą nam przepyszne!
Składniki (ok. 3-4 porcje):
Ok. 1 kg ziemniaków – u mnie młode, drobne
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczka kuminu – nasiona
2 łyżeczki kolendry – mielone nasiona
1/2 łyżeczki kurkumy – proszek
3/4 łyżeczki mieszanki garam masala
1/2 łyżeczki gorczycy brązowej – opcjonalnie
1/3 łyżeczki chili kaszmirskiego
Ok. 5 nasion kozieradki
1/4 łyżeczki asafetydy- opcjonalnie – można też zastąpić czosnkiem lub cebulą
Sól do smaku
3 łyżki tłuszczu – masło klarowane, oliwa np.
Wykonanie:
1. Ziemniaki myjemy, gotujemy w skórkach w wodzie. Studzimy. Obieramy. Większe kroimy na pół lub 4 części. Posypujemy mąką ryżową. Odstawiamy.
2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy kumin, gorczycę, kozieradkę. Po ok. pół minucie smażenia dorzucamy resztę przypraw, chwilę przesmażamy, by przyprawy uwolniły aromat.
3. Wrzucamy ziemniaki, smażymy wraz z przyprawami delikatnie obracając je przez potrząsanie rondlem/patelnią do zarumienienia, czyli kilka minut.
Komentarze: