Smażony ryż można przyrządzać na setki sposobów. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. 😉 Sekretem tego dania jest dobrze ugotowany i „wypoczęty” ryż – można użyć z poprzedniego dnia. Nie powinien być również gotowany w za dużej ilości wody, aby nie był rozgotowany.
Olej sezamowy w chińskim gotowaniu jest dosyć istotny. Nadaje przyjemny, charakterny smaku potrawom. Dopiero w kuchni chińskiej zrozumiałam, jak świetnie może smakować… Ajurweda natomiast pokazała, jak pięknie pielęgnuje skórę.
1 szklanka suchego ziarna ryżu – ugotowanego na sypko i odstawionego na kilka godzin
ok. 1 szkl poszatkowanej drobno białej kapusty
1 średnia marchew – pokrojona w drobne paski
1 pęczek szczypiorku
Ok. 10 suszonych grzybów (tu prawdziwków) – namoczonych w wodzie przynajmńiej 30 minut i pokrojonych w paski
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki tłuszczu do smażenia
1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca – opcjonalnie – można też dodać sosu sojowego
Sól do smaku
1. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy marchew i grzyby. Po ok. 1 minucie dokładamy kapustę. Dodajemy szczyptę soli, tamaryndowca. Smażymy mieszając ok. 6 minut.
2. Dokładamy ryż, mieszamy, dodajemy olej sezamowy. Ściągamy z ognia.
3. Przed podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Rady/uwagi:
- jeżeli nie mamy czasu czekać kilku godzin na ryż, to użyjmy świeżo ugotowanego – też będzie smacznie.
Komentarze: