Zapraszam na portugalską potrawę z dorsza, smażonych ziemniaków i jajek. Jest to bardzo popularne danie. W oryginalnych recepturach używa się suszonej ryby, ale bez problemu zastąpimy ją powszechnie dostępnymi filetami. W oryginalnych przepisach również ziemniaki pokrojone są w cienką słomkę, ale mi się nigdy nie chcę z tym bawić, chociaż taką wersję polecam. Można również ziemniaki pokroić w plastry. Też będzie szybko.:) W każdej formie jest niezwykle smacznie!
Ok. 200 g dorsza – u mnie polędwica
3 średnie ziemniaki
2 jajka
Cebula – duża
Sól
Szczypiorek
1. Rybę pokroić w dużą kostkę, gotować na parze ok. 2 minuty. Odłożyć na bok.
2. Zimniaki obrać i pokroić w bardzo cienką słomkę lub, tak jak ja frytki lub plastry.
3. Usmażyć na złoty kolor.
4. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć przez ok. 5 minut pokrojoną w piórka cebulę.
5. Wrzucić do cebuli rybę, 1 minutę podsmażyć. Dodać usmażone ziemniaki, wymieszać, dodać rozbełtane jajka. Przez ok. dwie minuty nie mieszamy (dajemy chłonąć ziemniakom jajka), a po tym czasie mieszamy, łączymy składniki. Pod koniec wsypujemy posiekany szczypiorek.
Rady:
- do tej potrawy można też wykorzystać ryby, które zostały z obiadu.
Czy ziemniaki smażymy na głębokim tłuszczu czy normalnie podsmażamy? Na maśle klarowanym może być?
To jest prze-py-szne!! Muszę zrobić niedługo znów 🙂