Peperonata, niezwykle esencjonalna i soczysta potrawa przygotowywana z papryki, cebuli, pasty pomidorowej, oliwek o kaparów. 

Na ciepło, serwowane z pieczywem, może stanowić zarówno danie główne lub być dodatkiem do warzyw, dorsza czy innych mięs. Na zimno jest genialną przystawkę (antipasto) – chociażby jako część bruschetty. Pychota, mówię Ci i gwarantuje, że peperonata stanie się gwiazdą niejednego spotkania z rodziną, przyjaciółmi. 

Składniki (ok. 4 porcji):

300 ml pasty pomidorowej lub 500 g pomidorów np. Lima – u mnie pasta pomidorowa 

ok. 70 ml oliwy 

1 kg papryki – różne kolory

ok. 350 g cebuli 

15 czarnych oliwek 

2 ząbki czosnku – rozgniecione, ale w całości

1 łyżeczka kaparów 

sól, pieprz – do smaku

świeża bazylia 

Wykonanie: 

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek, a następnie posiekaną w półkrążki cebulę. Do cebuli dodajemy szczyptę soli, smażymy na wolnym ogniu do zeszklenia. Paprykę myjemy, oczyszczamy, kroimy na ok. 1 cm paski. Paprykę , wraz z oliwkami i kaparami,  dodajemy do cebuli. Rondel nakrywamy pokrywką, przesmażamy co jakiś czas mieszając przez ok. 10 minut. Po tym czasie dolewamy pastę pomidorową, przykrywamy garnek pokrywką, dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut co jakiś czas mieszając. 

Potrawę przechowujemy w lodówce do 3 dni. 

 

Komentarze: