Znakomita, gorąca przekąska, która błyskawicznie znika z talerza. Cukinie jemy z ryżowymi chlebkami. Panierka doskonale smakuje zarówno z cukinią, jak i bakłażanem.

Składniki:

80 g mąki z ciecierzycy

2/3 łyżeczki chili – u mnie kaszmirskie (łagoniejsze)

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki kurkumy

1/6 łyżeczki asafetydy

1 łyżeczka mielonej kolendry

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

2 młode cukinie

Wykonanie:


1. Wszytskie suche składniki mieszamy.

2. Cukinie kroimy w plastry ok. 1/2 – 1 cm. Jeżeli jest większa, z twardą skórką, posypujemy solą. Odstawiamy na kilkanaście minut. Przepłukujemy z soli lub odlewamy tylko wode z cukini – jeżeli wody z cukinii wyszło mało, to przepłuczmy, żeby nie było za słone.

3. Cukinie obtaczamy w panierce, smażymy po ok. 3 minut z każdej strony, przekręcamy i powtarzamy smażenie przez kolejne 3 minuty na każdą stronę.

4. Wykładamy na ręcznik papierowy.

Komentarze:
8 komentarzy
  1. KAROLINA 15 listopada, 2018 at 14:49 - Reply

    Naprawdę smaczna, delikatna i chrupiąca przekąska, do tego ładnie wygląda. Najlepiej zjeść świeże, zaraz po upieczeniu 🙂 Dla moich dzieci alternatywa do zjedzenia warzyw – a szukam różnych możliwości ich podania, gdyż nie jest to łatwe 🙂

    • Aga Bednarska 18 listopada, 2018 at 20:15 - Reply

      Karolina, widzę, że nasze dzieciaki mają podobne smaki. 😀 Ciesze się bardzo. :*

  2. Eliza 9 września, 2017 at 05:15 - Reply

    da się kupić asafetydę bezglutenową? Bo w standardzie w swym składzie ma mąkę pszenną!

  3. Marcin 12 lipca, 2017 at 12:24 - Reply

    skład asafetydy to mąka pszenna, więc gdzie tu bezglutenowe jadło?

    • Agnieszka Bednarska 18 lipca, 2017 at 19:25 - Reply

      Marcin, trzeba kupić bez mąki.:) Dać cynka na taką? Wszystkie składniki, które daje są bez glutenu. Pozdrawiam.

      • Wiola 25 lipca, 2017 at 09:30

        poproszę linka do asafetydy 🙂

      • Agnieszka Bednarska 13 sierpnia, 2017 at 17:54

        Wiolu, szukaj marki Asafoetida ORGANICZNA Cosmoveda – mają różne gabaryty. Na bazie kozieradki. Pozdrawiam. :*