Znakomita, gorąca przekąska, która błyskawicznie znika z talerza. Cukinie jemy z ryżowymi chlebkami. Panierka doskonale smakuje zarówno z cukinią, jak i bakłażanem.
Składniki:
80 g mąki z ciecierzycy
2/3 łyżeczki chili – u mnie kaszmirskie (łagoniejsze)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki kurkumy
1/6 łyżeczki asafetydy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
2 młode cukinie
Wykonanie:
1. Wszytskie suche składniki mieszamy.
2. Cukinie kroimy w plastry ok. 1/2 – 1 cm. Jeżeli jest większa, z twardą skórką, posypujemy solą. Odstawiamy na kilkanaście minut. Przepłukujemy z soli lub odlewamy tylko wode z cukini – jeżeli wody z cukinii wyszło mało, to przepłuczmy, żeby nie było za słone.
3. Cukinie obtaczamy w panierce, smażymy po ok. 3 minut z każdej strony, przekręcamy i powtarzamy smażenie przez kolejne 3 minuty na każdą stronę.
4. Wykładamy na ręcznik papierowy.
Naprawdę smaczna, delikatna i chrupiąca przekąska, do tego ładnie wygląda. Najlepiej zjeść świeże, zaraz po upieczeniu 🙂 Dla moich dzieci alternatywa do zjedzenia warzyw – a szukam różnych możliwości ich podania, gdyż nie jest to łatwe 🙂
Karolina, widzę, że nasze dzieciaki mają podobne smaki. 😀 Ciesze się bardzo. :*
da się kupić asafetydę bezglutenową? Bo w standardzie w swym składzie ma mąkę pszenną!
Eliza, musisz kupić czystą, albo z kozieradką np.taką, jak w linku (otworzyłam pierwszy lepszy): https://www.helfy.pl/zdrowie/zdrowie-fizyczne/uklad-pokarmowy-watroba/wysokiej-jakosci-asafetyda-100g?keyword=&2104&gclid=Cj0KCQjw9afOBRDWARIsAJW4nvxKg1OZGlhkkIdAOf0W3a9Efdy9o7wb5AHu7tp8D29IkMf594K-bsUaAuMbEALw_wcB
skład asafetydy to mąka pszenna, więc gdzie tu bezglutenowe jadło?
Marcin, trzeba kupić bez mąki.:) Dać cynka na taką? Wszystkie składniki, które daje są bez glutenu. Pozdrawiam.
poproszę linka do asafetydy 🙂
Wiolu, szukaj marki Asafoetida ORGANICZNA Cosmoveda – mają różne gabaryty. Na bazie kozieradki. Pozdrawiam. :*