Znakomita, gorąca przekąska, która błyskawicznie znika z talerza. Cukinie jemy z ryżowymi chlebkami. Panierka doskonale smakuje zarówno z cukinią, jak i bakłażanem.

Składniki:

80 g mąki z ciecierzycy

2/3 łyżeczki chili – u mnie kaszmirskie (łagoniejsze)

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki kurkumy

1/6 łyżeczki asafetydy

1 łyżeczka mielonej kolendry

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

2 młode cukinie

Wykonanie:


1. Wszytskie suche składniki mieszamy.

2. Cukinie kroimy w plastry ok. 1/2 – 1 cm. Jeżeli jest większa, z twardą skórką, posypujemy solą. Odstawiamy na kilkanaście minut. Przepłukujemy z soli lub odlewamy tylko wode z cukini – jeżeli wody z cukinii wyszło mało, to przepłuczmy, żeby nie było za słone.

3. Cukinie obtaczamy w panierce, smażymy po ok. 3 minut z każdej strony, przekręcamy i powtarzamy smażenie przez kolejne 3 minuty na każdą stronę.

4. Wykładamy na ręcznik papierowy.

Komentarze:
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Marcin
Marcin
5 lat temu

skład asafetydy to mąka pszenna, więc gdzie tu bezglutenowe jadło?

Wiola
Wiola
Reply to  Agnieszka Bednarska
5 lat temu

poproszę linka do asafetydy 🙂

Eliza
5 lat temu

da się kupić asafetydę bezglutenową? Bo w standardzie w swym składzie ma mąkę pszenną!

KAROLINA
KAROLINA
4 lat temu

Naprawdę smaczna, delikatna i chrupiąca przekąska, do tego ładnie wygląda. Najlepiej zjeść świeże, zaraz po upieczeniu 🙂 Dla moich dzieci alternatywa do zjedzenia warzyw – a szukam różnych możliwości ich podania, gdyż nie jest to łatwe 🙂