Do zrobienia tej smacznej cukinii wykorzystamy składniki bengalskiej przyprawy Punch Poran, w której skład wchodzą w równych częściach nasiona czarnuszki, kozieradki, czarnej gorczycy, kopru włoskiego i kuminu. Przyprawę możemy bez problemu wymieszać sobie w domu i przechowywać przez kilka miesięcy. W przepisie zmieszamy je podczas gotowania.
Tak przygotowana cukinia jest popularnym dodatkiem do ryżu czy orientalnych, wegańskich chlebków gryczanych <klik> lub czapati <klik>.
Ok. 400 g cukinii (świeżej, większej, najlepiej już z pestkami) przekrojona na pół i pokrojone w półkrążki
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ksylitolu
1/4 łyżeczki czarnuszki
1/4 łyżeczki kopru włoskiego
1/4 łyżeczki gorczycy czarnej/brązowej
1/4 łyżeczki kozieradki
1/4 łyżeczki chili kaszmirskiego lub szczypta innego
1/ 3 łyżeczki sproszkowanego mango – opcjonalnie
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka tłuszczu
Natka pietruszki
Sól
1. Wszystkie przyprawy w nasionach mieszamy ze sobą. Rozgrzewamy tłuszcz do średniej temperatury, wrzucamy nasiona i przesmażamy kilkanaście sekund. Dodajemy kurkumę i ponownie kilka sekund przesmażamy.
2. Wrzucamy do przypraw pokrojoną cukinię, szczyptę soli. Mieszamy, przykrywamy pokrywką na ok. 2 minuty.
3. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy na ostrzejszym ogniu jeszcze 1-2 minut. Cukinia ma być miękka, ale nie rozpadająca się. Pod koniec smażenia doprawiamy sokiem z cytryny, proszkiem mango, opcjonalnie jeszcze solą.
4. Podajemy posypaną natką pietruszki w towarzystwie ryżu czy orientalnych chlebków.
Komentarze: