Ajapsandali (czyt. adżapsandali), to tradycyjna i bardzo popularna potrawa  w kuchni gruzińskiej, azerskiej i ormiańskiej. Głównymi jej składnikami są bakłażany, ziemniaki, pomidory i papryka, chociaż ile gospodyń, tyle wersji. 🙂 Można np. dodać marchewkę, albo odjąć ziemniaki. Ja dorzuciłam pieczarki, bo były. 🙂 W gotowaniu tej potrawy ważny jest garnek z grubym dnem i właściwa kolejność dodawania warzyw. Zapraszam. 

Składniki:

2 bakłażany ok. 500 g

4-5 ziemniaków ok 600 g

2 czerwone słodkie papryki – użyłam spiczastych

4 mięsiste pomidory – w zimie można dać z zalewy

10 małych pieczarek

2 duże cebule

3 duże ząbki czosnku

4 listków laurowych

250 ml pasty pomidorowej

150 ml wody

1 łyżeczka suszonej kolendry

1/3 łyżeczki suszonej czerwonej słodkiej papryki

4 łyżek tłuszczu do smażeni

Sól do smaku

Szczypta pieprzu czarnego

Szczypiorek lub pietruszka do posypania


Wykonanie:

1. Bakłażany, ziemniaki kroimy w ok. 2 cm kostkę. Bakłażany posypujemy solą i umieszczamy w durszlaku na ok. 1 godzinę, pukamy z soli i odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w paski. Pieczarki obieramy ze skórki i jeżeli duże, to przekroić na 4 części,  małe dajemy w całości lub przekrojone na pół.

2. W nieprzywierającym garnku z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz podsmażamy z listkami laurowymi cebulę, wrzucamy ziemniaki podsmażamy na półmiękko pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodajemy bakłażany. Dusimy ok. 10 minut.

3. Ścieramy lub kroimy w kostkę pomidory. Dodajemy do duszenia. Podlewamy wodą i pastą pomidorową i dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na samym końcu wrzucamy paprykę, pieczarki, czosnek i dusimy ponownie do miękkości. Doprawiamy przyprawami. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

4. Garnek odstawiamy na ok.1-2 godziny do „przegryzienia”. Ajapsandali należy do tych potraw, które z dnia na dzień zyskują na smaku.

Komentarze: