Ajapsandali (czyt. adżapsandali), to tradycyjna i bardzo popularna potrawa w kuchni gruzińskiej, azerskiej i ormiańskiej. Głównymi jej składnikami są bakłażany, ziemniaki, pomidory i papryka, chociaż ile gospodyń, tyle wersji. 🙂 Można np. dodać marchewkę, albo odjąć ziemniaki. Ja dorzuciłam pieczarki, bo były. 🙂 W gotowaniu tej potrawy ważny jest garnek z grubym dnem i właściwa kolejność dodawania warzyw. Zapraszam.
Składniki:
2 bakłażany ok. 500 g
4-5 ziemniaków ok 600 g
2 czerwone słodkie papryki – użyłam spiczastych
4 mięsiste pomidory – w zimie można dać z zalewy
10 małych pieczarek
2 duże cebule
3 duże ząbki czosnku
4 listków laurowych
250 ml pasty pomidorowej
150 ml wody
1 łyżeczka suszonej kolendry
1/3 łyżeczki suszonej czerwonej słodkiej papryki
4 łyżek tłuszczu do smażeni
Sól do smaku
Szczypta pieprzu czarnego
Szczypiorek lub pietruszka do posypania
1. Bakłażany, ziemniaki kroimy w ok. 2 cm kostkę. Bakłażany posypujemy solą i umieszczamy w durszlaku na ok. 1 godzinę, pukamy z soli i odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w paski. Pieczarki obieramy ze skórki i jeżeli duże, to przekroić na 4 części, małe dajemy w całości lub przekrojone na pół.
2. W nieprzywierającym garnku z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz podsmażamy z listkami laurowymi cebulę, wrzucamy ziemniaki podsmażamy na półmiękko pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodajemy bakłażany. Dusimy ok. 10 minut.
3. Ścieramy lub kroimy w kostkę pomidory. Dodajemy do duszenia. Podlewamy wodą i pastą pomidorową i dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na samym końcu wrzucamy paprykę, pieczarki, czosnek i dusimy ponownie do miękkości. Doprawiamy przyprawami. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
4. Garnek odstawiamy na ok.1-2 godziny do „przegryzienia”. Ajapsandali należy do tych potraw, które z dnia na dzień zyskują na smaku.
Komentarze: