Klasyczne klarowanie masła jest czasochłonne i monotonne. Proponuję wygodniejszy przepis na bezlaktozowy tłuszcz.
Składniki:
2 kostki masła.
Wykonanie.
Masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
Zebrać pianę w wierzchu masła i odstawić w chłodne miejsce. Tłuszcz oddzieli się od mleka.
W twardym tłuszczu zrobić dwa otwory, odwrócić do góry dnem i wypompować mleko. W jeden otwór wkładamy np. okrągły trzonek od drewnianej łyżki, drugim wypływa mleko-wypychamy je.
Rada:
Zastygnięte masło można wyjąć ze słoika i papierowym ręcznikiem osuszyć niewielkie pozostałości mleka z dna naczynia.
Sposob na klarowanie masla wydaje sie byc genialy,bo szybki,tylko czy osoba cierpiaca na nietolerancje laktozy i alergia na krowie bialko na pewno moze je jesc?
Czy takim masłem można smarować pieczywo? Tzn.czy jest smaczne? Czy różni się bardzo od typowego masła/margaryny? Zastanawiam się czy wybredny maluch się przekona 😉
Justyna, mi klarowane nie smakuje na kanapkach. Jest specyficzne, nie przypomina za bardzo „zwykłego”. Dzieciom też nie podchodzi do smarowania. Myślę Justyna, że wybredny maluch nie tknię masła klarowanego, ale mogę się mylić. Za to jedzenie smażone na klarowanym jest pyszne. Pozdrawiam. ??
Genialbe!i jakie proste
Dziękuję-w prostocie zawsze tkwi moc. 🙂 Pozdrawiam.
Super!!! aGA JESTEŚ WIELKA!!!!!
Basiu, dziękuję. 🙂 Postaram się, w miarę czasowych możliwości, dodać jak najwięcej wypróbowanych i zjadliwych przepisów. Wspaniałego dnia życzę.