Klasyczne klarowanie masła jest czasochłonne i monotonne. Proponuję wygodniejszy przepis na bezlaktozowy tłuszcz.

Składniki:

2 kostki masła.

Wykonanie.

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej.

img_0089

Zebrać pianę w wierzchu masła i odstawić w chłodne miejsce. Tłuszcz oddzieli się od mleka.

img_0097

W twardym tłuszczu zrobić dwa otwory, odwrócić do góry dnem i wypompować mleko. W jeden otwór wkładamy np. okrągły trzonek od drewnianej łyżki, drugim wypływa mleko-wypychamy je.

img_0103

Rada:

Zastygnięte masło można wyjąć ze słoika i papierowym ręcznikiem osuszyć niewielkie pozostałości mleka z dna naczynia.

Komentarze:
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
bARBARA
bARBARA
6 lat temu

Super!!! aGA JESTEŚ WIELKA!!!!!

Kaska
6 lat temu

Genialbe!i jakie proste

Justyna
Justyna
4 lat temu

Czy takim masłem można smarować pieczywo? Tzn.czy jest smaczne? Czy różni się bardzo od typowego masła/margaryny? Zastanawiam się czy wybredny maluch się przekona 😉

ewa
ewa
1 rok temu

Sposob na klarowanie masla wydaje sie byc genialy,bo szybki,tylko czy osoba cierpiaca na nietolerancje laktozy i alergia na krowie bialko na pewno moze je jesc?