Jeżeli lubisz awokado, to spodoba Ci się również ten przepis. Awokado w roli tytułowej podkręcony towarzystwem musztardy, soku z cytryny i czosnku. Niezwykle aksamitny w teksturze. Świetnie się sprawdza jako sos do warzyw czy pieczywa.
Dzieciom można zmniejszyć intensywność doprawienia, chyba, że lubią. Moje dzieci akurat należą do tych lubiących i przepis podaje w takich proporcjach, w jakich ten „majonez” jemy.
1 awokado
50 ml zalewy z ciecierzycy (słoik/puszka)
3 łyżek oliwy z oliwek
1/2 cytryny – sok (ok. 3 łyżek)
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku – niezbyt duży
Sól – do smaku
Pieprz- szczypta
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w wąskim naczyniu/słoiku i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą.
Rady:
- gotując zawsze próbujmy. Jeżeli trzeba dajmy więcej soku z cytryny czy musztardy lub dajmy ich mniej. To nam ma smakować.
Jak długo taki majonez może postać?
Do trzech dni będzie dobrze.
A ta sałatka na zdjęciu z jakich składników jest wykonana? Wygląda pysznie 🙂
Cześć Ewelina. Tutaj gotowana z groszkiem i marchewką komosa ryżowa. Do tego sałaty, rukola, granat plus sos z awokado. Zdjęcie mam, to może spiszę i ją. Pozdrawiam. :*
kocham awokado 🙂 muszę spróbować 🙂
Siema Zuza. To samo mam i ja. Łubie awokado bardzo w różnych. 🙂 Do sosu zachęcam, bo idzie go ze smakiem zjeść. 😉 Ściskam. :*