Jeżeli lubisz awokado, to spodoba Ci się również ten przepis. Awokado w roli tytułowej podkręcony towarzystwem musztardy, soku z cytryny i czosnku. Niezwykle aksamitny w teksturze. Świetnie się sprawdza jako sos do warzyw czy pieczywa.

Dzieciom można zmniejszyć intensywność doprawienia, chyba, że lubią. Moje dzieci akurat należą do tych lubiących i przepis podaje w takich proporcjach, w jakich ten „majonez” jemy.


Składniki:

1 awokado

50 ml zalewy z ciecierzycy (słoik/puszka)

3 łyżek oliwy z oliwek

1/2 cytryny – sok (ok. 3 łyżek)

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 ząbek czosnku – niezbyt duży

Sól – do smaku

Pieprz- szczypta

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w wąskim naczyniu/słoiku i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą.

Rady:

  • gotując zawsze próbujmy. Jeżeli trzeba dajmy więcej soku z cytryny czy musztardy lub dajmy ich mniej. To nam ma smakować.

Komentarze:
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Zuza
5 lat temu

kocham awokado 🙂 muszę spróbować 🙂

ewelina
ewelina
5 lat temu

A ta sałatka na zdjęciu z jakich składników jest wykonana? Wygląda pysznie 🙂

Bisu
Bisu
3 lat temu

Jak długo taki majonez może postać?