Sałatka ziemniaczana, to przystawka, która genialnie komponuje się z potrawami z grilla.

U nas w takich okolicznościach często gości na stole. Robię je w wielu wariantach. Dziś zapraszam Cię na jej najprostszą i najszybszą wersję.

Do sałatki używam ziemniaków typu A takich, jak: Vineta czy Denar. Są to typowe ziemniaki sałatkowe, które w swoim składzie mają mniejszą większą ilość wody, a mniej skrobi – przez to nie rozpadają się.

W przepisie ziemniaki gotuję w bulionie, by miały „głębszy” smak. Możesz również ugotować je w zwykłej wodzie, a po obraniu i pokrojeniu zalać szklanką bulionu. Jeżeli nie masz go pod ręką, to smaczną sałatkę zrobisz również z jego pominięciem. 

Jeżeli chcesz zrobić domowy majonez, przepis znajdziesz tutaj <klik>

Składniki (3 porcje):

500 g ziemniaków

½ pęczka koperku

½ pęczka szczypiorku

30 ml oliwy lub preferowany olej  

2 łyżki majonezu

1 łyżka wody

1 łyżeczka musztardy Dijon lub innej preferowanej

½ łyżeczka octu winnego lub jabłkowego

Sól, pieprz do smaku

Bulion warzywny lub inny preferowany

Wykonanie:

W bulionie gotujemy w łupinach ziemniaki, odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę lub plastry. Zieleninę siekamy. Składniki sosu mieszamy ze sobą do połączenia. Sos wlewamy do ziemniaków, posypujemy zieleniną, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę, by składniki sałatki „przegryzły” się.

Komentarze: