Lato jest gorące, lubimy jeść wtedy lekko, orzeźwiająco. Taka właśnie jest ta sałatka. Prosta w składnikach, bo potrzebne nam jest tylko dojrzałe mango, ogórek, olej i kilka ziół, a miażdżąca w smaku. 🙂 Z córką możemy zajadać się nią bez opamiętania. Przygotowujemy ją w ciągu kilku minut. Idealnie smakuje schłodzona.

Składniki:

1 dojrzałe mango

1 ogórek

Garść listków mięty

10 listków oregano

Kilka gałązek kolendry- ok. 1 łyżka posiekanej

Mały kawałek suszonej papryczki chili

Chili kaszmirskie- łagodniejsza odmiana chili- opcjonalnie

Sól

2-3 łyżki oliwy lub ulubionego oleju zimnotłoczonego o neutralnym smaku- u mnie z pestek arbuza


Wykonanie:

1. Mango, ogórek  kroimy w kostkę- u mnie ogórek obrany, ale można ze skórką.

2. Miętę, kolendrę, oregano drobno siekamy. Posypujemy zieleniną mango i ogórka, polewamy oliwą, posypujemy chili, solą. Gotowe.

Uwaga:

Ostrożnie z chili, bo pomimo tego, że zioła, mango bilansuje ostrość, to nie trudno jest przesadzi- szczególnie z suszonym.

Komentarze: