Warzywa do pieczenia:
50 g czarnych oliwek pokrojonych w plastry
1 czubata łyżka kaparów odsączonych
1 średnia cukinia pokrojona w plastry o grubości ok. 1,5 cm
300 g pomidorów, mięsistych, spażonych i obranych ze skóry
1 jedna czerwona papryka oczyszczona, pokrojona w kwadraty ok. 2 cm
1 koper włoski poskiekany
1 duża cebula,pokrojona w plastry o grubości ok. 1 cm
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praske
1 łyżka suszonej bazylii
3 łyżki tłuszczu do smażenia- preferowany
Do warstwy z komosą:
100 g komosy ryżowej ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, pamiętając o przepłukaniu jej uprzednio we wrzątku.
Sos:
60 ml oliwy z oliwek extra virgin
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżka przecieru pomidorowego
Sól
Szczypta pieprzu Cayenne
Warstwa świeżych warzyw:
Ok. 1/2 opakowania miksu sałat
Posypka:
Rozdrobnione w moździerzu ziarna czarnuszki lub inne nasiona
Wykonanie.
1. Warzywa przeznaczone do pieczenia ułożyć na blasze, posypać bazylią, polać tłuszczem wymieszanym z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem. Piec na najwyższej półce piekarnika przez ok. 30-40 minut w temp. 200 stopni.
2 . Połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu, mieszać przez kilka minut. Przecier pomidorowy nie połączy się w dużej części z olejem, ale tak ma być.
3. Wyłożyć do miski komosę, na nią upieczone warzywa, sałatę, polać sosem i posypać nasionami czarnuszki.
Zapraszam na Facebook-a:
Komentarze: