Jak ja lubię pieczone buraczki… Raz na jakiś czas nastawiam sporą ich porcję w garnku rzymskim, a potem jemy przez trzy dni. Jemy między innymi właśnie z awokado. Sałatka szybka, prosta, zdrowa, a najważniejsze, że smaczna.Tutaj z sosem w stylu gruzińskim – orzechowym. Możemy równie dobrze polać oliwą i sokiem z cytryny… U mnie sosy zależą od tego, co akurat pod ręką mam, albo na co mam zachciewajkę. 😉
Składniki (2 porcje):
Sos:
30 g orzechów włoskich
50 ml przegotowanej ciepłej wody
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki kolendry
1 ząbek czosnku
Szczypta soli
Awokado:
1 awokado
3/4 łyżeczki kolendry – zmielonej
4 krople tabasco
1 szalotka – pokrojona w drobną kostkę
1/2 limonki – sok
Szczypta soli
Pozostałe:
3 średnie buraczki – upieczone i obrane ze skórki
Oliwa do polania – opcjonalnie
1. W moździerzu orzechy włoskie, czosnek wraz ze szczypta soli rozgniatamy na tłustą masę. Jeżeli mamy kolendrę w nasionach możemy ją razem z orzechami utrzeć.
2. Dodajemy wodę, ewentualnie doprawiamy solą i odstawiamy do schłodzenia i przegryzienia.
Wykonanie awokado:
1. Dojrzałe awokado rozgniatamy widelcem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy. Robimy to tuż przed podaniem. Kolor będzie ładny, świeży.
Wykonanie – buraczki:
1. Buraczki obieramy, kroimy w jak najcieńsze plasterki. Układamy je na talerzu.
2. Na środku talerza umieszczamy pastę z awokado.
3. Buraczki oblewamy sosem. Możemy polać awokado dodatkowo oliwą.
Komentarze: