Wszytko na to wskazuję, że granatowiec było jednym z pierwszych drzew, które zostało udomowione we wschodnim obszarze Morza Śródziemnego. Mogło to nastąpić już w 5 tysiącleciu p.n.e. Granat w wielu kulturach symbolizuje płodność. Najprawdopodobnie wynika to z jego obfitego wnętrza. W Iranie na przykład panna młoda wchodząc do domu męża na płodne życie przed progiem rozdeptuje właśnie owoc granatu.

Bardzo lubię dodawać granat do różnego rodzaju sałatek. Dzisiaj będzie to błyskawiczna sałatka z rukolą, buraczkami ćwikłowymi i orzechami włoskimi. Błyskawiczna o ile wcześniej mamy upieczonego lub ugotowanego buraczka. Buraki wiadomo gotują lub pieką się dość długo. Polecam nastawić większą ich ilość by mieć je pod ręką przez kilka dni.

Składniki (ok. 2 porcje):

2 garści rukoli

1/2 granatu

6 orzechów włoskich – obrane ze skorupki

1/2 średniego buraczka ćwikłowego – upieczony i pokrojony w cieńkie plastry

Sos/dresing:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 lyżeczka octu balsamicznego lub octu jabłkowego

1/3 limonki – sok

Szczypta ksylitolu

Sól do smaku

Wykonanie:

1. Składniki sosu mieszamy ze sobą.

2.  Na talerzu umieszczamy rukole. Na jej środku układamy plastry buraczka. Całość posypujemy pestkami granatu i grubo posiekanymi orzechami. Polewamy sosem.

Komentarze: