Fantastyczna sałatka w orientalnym klimacie. Niezwykle aromatyczna i orzeźwiająca. Połączenie pomarańczy i rzodkiewki na pierwszy rzut oka może wydawać się mocno zaskakujące, wręcz nie pasujące do siebie, ale nic bardziej mylnego. Smakuje doskonale. Cudowne połączenie… Jak nie przepadam za rzodkiewką, tak w takiej postaci zjadam ją pęczkami… W życiu bym na raz pęczka rzodkiewki nie zjadła. W takiej postaci z największą przyjemnością. 🙂

Mam nadzieję, że mi uwierzysz i ją zrobisz.


Składniki (2 małe, jedna duża porcja):

1 pęczek rzodkiewek

2 pomarańcze

Ok. 6 liści mięty

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka wody pomarańczowej – opcjonalnie

1 łyżeczka ksylitolu

1/4 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

Szczypta soli

Szczypta chili

Wykonanie:

1. Rzodkiewki kroimy na plastry, a te na cienkie paski. Umieszczamy w misce, zasypujemy ksylitolem, odstawiamy na ok. 15 minut.

2. Odciskamy wodę z rzodkiewki. Umieszczamy w lodówce, aby była zimna. Chyba, że używamy wyjętej z lodówki, wtedy jest to zbyteczne.

3. Z jednej pomarańczy odcinamy 1/3 część i wyciskamy z niej sok. Pozostałe owoce obieramy, kroimy na plastry.

4. W naczyniu, w którym będzie umieszczona sałatka na dnie wykładamy część rzodkiewki, na to pomarańcze, rzodkiewki i znów pomarańcze. Ogólnie rzodkiewka ma być pomiędzy plastrami pomarańczy wymieszana.

5. W naczyniu mieszamy sok z pomarańczy, wodę z pomarańczy,  sok z cytryny, szczyptę soli, chili. Polewamy sosem sałatkę.

6. Posypujemy ją liśćmi mięty i cynamonem.

Komentarze:
6 komentarzy
  1. Aneta 17 lutego, 2018 at 21:33 - Reply

    Sok z pomarańczy i woda z pomarańczy? Ta woda to co to? [sorki za pewnie głupie pytanie 😉 ]
    Jutro robię tak, czy inaczej 🙂
    Pozdrawiam,
    A.

    • Aga Bednarska 17 lutego, 2018 at 21:43 - Reply

      Siema Aneta! Mój błąd, nie dopisałam. To jest woda z wyciągiem z kwiatów pomarańczy. Mozna ją czasem kupić na stoistakch ze orientalną żywnością. Ostatnio w lewiatanie widziałam np. Dobrze sprawdza się, jako tonik. 😉 Bez niej też jest pysznie, więc nie patrz na to. Ściskam. ?

      • Aneta 18 lutego, 2018 at 09:54

        dzięki wielkie! 🙂

      • Aga Bednarska 18 lutego, 2018 at 10:56

        Luzik. 😉 Ciekawa jestem, czy Ci sałatka podejdzie…

      • A. 21 lutego, 2018 at 15:06

        podeszła.. oj, jak podeszła 🙂 myślę, że nawet spokojnie mogę wkroić więcej rzodkiewki. Pycha! Sypnęłam sobie tylko za dużo chili i zialiśmy ogniem niczym smok wawelski 😉
        Ale rzeczywiście fajne połączenie smaków – z pewnością zagości na stole 🙂
        Dzięki <3

      • Aga Bednarska 22 lutego, 2018 at 13:12

        😀 Śmiało nawet do dwóch pęczków rzodkiewek można dodać. Tutaj nie chciałam zniechęcać, znaczysoftowo jest. 😀 Do napisania. :*