Zaalouk, to sałatka pochodząca z Maroka. Jest niezwykle prosta w składzie, ale też niezwykle smaczna. Aby ją przygotować potrzebne są bakłażany, mięsiste, dojrzałe pomidory, przyprawy. W swojej ojczyźnie je się ją najczęściej na początku posiłku, na płaskich chlebkach. Spotkać ją też można w towarzystwie mięs, szaszłyków. My najczęściej jemy Zaalouk z chlebkami lub jako warzywny dodatek do placków ziemniaczanych, kotletów z boczniaków.
2 bakłażany (ok. 600 g)
4 malinowe pomidory (ok. 500 g)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu mielonego
1 łyżeczka słodkiej papryki
Ok. 1/2 łyżeczka soli
Pęczek natki pietruszki
1 łyżka świeżej kolendry – opcjonalnie
1/3 limonki – sok
Szczypta pieprzu czarnego
2 łyżek preferowanego tłuszczu do smażenia – u mnie masło klarowane (w oryginalnych recepturach jest to oliwa z oliwek)
Oliwa z oliwek do polania przed podaniem
Wykonanie:
1. Bakłażany opiekać nad gazem ok. 5 minut aż skórka będzie twarda, opalona lub przekroić na pół, natrzeć tłuszczem i upiec w piekarniku do zbrązowienia. Obrać i pokroić w drobną kostkę.
2. Pomidory zetrzeć na tarce o grubych oczkach (skórkę wyrzucić). W rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, przesmażyć kilka sekund, dodać kumin, paprykę ponownie przesmażyć ok. 1 minuty. Wrzucić starte pomidory, bakłażany, pokrojoną natkę pietruszki i kolendry. Dusić pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki. Przed podaniem polać oliwą.
Komentarze: