Pyszna, orzeźwiająca sałatka z kuchni Libanu. Tradycyjne połączenie bakłażanu, granatu i mięty jest dla smaku doskonała. Kuchnia libańska, to letni ideał, gdy nasze organizmy wołają o orzeźwienie. Doskonale smakuje serwowana z chlebkami ryżowymi <klik> lub gryczanymi <klik> .
Składniki (ok. 3-4 porcje):
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki
1/2 owocu granatu – nasiona
2 goździki
szczypta ksylitolu lub innego słodzidła
szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w słoiczku, energicznie potrząsać, aż do połączenia składników.
Warzywa
1 bakłażan
2 pomidory – mięsiste
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
ok. 10 liści mięty
2 łyżki oliwy
sól
1.Bakłażana obieraczką obieramy w zebrę (jeden pasek obrany, drugi zostawiony -ok. 3-4 pasków obranych), w patelni lub woku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy go z każdej strony przez kilka minut, a następnie pieczemy w piekarniku do miękkości, studzimy, kroimy na mniejsze ok. 2 cm kawałki. Możemy podsmażanie pominąć, od razu bakłażana pokroić w kawałki, oblać oliwą, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i piec do miękkości (ok. 30 minut).
2. Pomidory kroimy na pół, usuwamy miąższ z nasionami, kroimy w drobna kostkę.
3. Zielenine drobno siekamy. Mieszamy z pomidorami
4. Na dno talerza wykładamy upieczonego bakłażana, na to pomidory, całość polewamy sosem z granatem.
Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy damy jej trochę czasu na schłodzenie w lodówce.
Komentarze: