Pyszna, orzeźwiająca sałatka z kuchni Libanu. Tradycyjne połączenie bakłażanu, granatu i mięty jest dla smaku doskonała. Kuchnia libańska, to letni ideał, gdy nasze organizmy wołają o orzeźwienie. Doskonale smakuje serwowana z chlebkami ryżowymi <klik>  lub gryczanymi <klik> .

Składniki (ok. 3-4 porcje):

Sos:

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z limonki

1/2 owocu granatu – nasiona

2 goździki

szczypta ksylitolu lub innego słodzidła

szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w słoiczku, energicznie potrząsać, aż do połączenia składników.

Warzywa

1 bakłażan

2 pomidory – mięsiste

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 pęczka natki pietruszki

ok. 10 liści mięty

2 łyżki oliwy

sól

1.Bakłażana obieraczką obieramy w zebrę (jeden pasek obrany, drugi zostawiony -ok. 3-4 pasków obranych), w patelni lub woku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy go z każdej strony przez kilka minut, a następnie pieczemy w piekarniku do miękkości, studzimy, kroimy na mniejsze ok. 2 cm kawałki. Możemy podsmażanie pominąć, od razu bakłażana pokroić w kawałki, oblać oliwą, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i piec do miękkości (ok. 30 minut).

2. Pomidory kroimy na pół, usuwamy miąższ z nasionami, kroimy w drobna kostkę.

3. Zielenine drobno siekamy. Mieszamy z pomidorami

4. Na dno talerza wykładamy upieczonego bakłażana, na to pomidory, całość polewamy sosem z granatem.

Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy damy jej trochę czasu na schłodzenie w lodówce.

Komentarze: