Pyszna inspiracja tradycyjną kuchnią śląską.
1 średnia kapusta czerwona
1 jabłko
2 łyżki powideł śliwkowych – mogą też być z czarnej porzeczki
1 duża cebula
1-2 łyżki octu jabłkowego
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 goździki
1 łyżka tłuszczu
Wykonanie:
1. Na oleju, wraz z liściami laurowymi, zielem, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustę nie za drobno szatkujemy. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy kapustę i jabłko do cebuli. Podlewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy pokrywką, dusimy. Co jakiś czas mieszamy, w razie potrzeby podlewamy wodą.
2 Po ok. 30 minutach kapusta jest już miękka. Dodajemy powidła, zmiażdżone goździki, ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze parę minut.
Komentarze: