Zapraszam na chrupiące kotlety ryżowo-warzywne. Robi się je prosto i szybko- szybko też znikają z talerza. Moje dzieci je uwielbiają. Jemy jej z sosami. Pomimo tego, że jest papryka chili, to mdłość ryżu ładnie równoważy smak potrawy. Kotlety możemy doprawić używając przypraw według swoich preferencji smakowych.

Składniki:

(Ok. 20 sztuk)

1 szkl suchego białego ryżu-solidnie przepłukanego i ugotowanego na sypko, nie w woreczkach, musza mieć kleik

1 średni ziemniak-surowy

1 jedna średnia marchew-surowa

1 papryczka ostra- u mnie zielona

1 łyżka skrobi z tapioki lub skrobi z kukurydzy (nie mąki)- robię na tapioce

1/2 czerwonej papryki (na zdjęciach jej nie ma, bo nie miałam jej, ale warto dodać, podkręci smak)

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki kuminu

1 cm kawałek imbiru

1/3 łyżeczki chili kaszmirowego- jeżeli używamy innej odmiany, ostrzejszej, to sugeruje szczypte.

Tłuszcz do smażenia- preferowany.

Wykonanie:


1. Warzywa obieramy, kroimy na niewielkie kawałki- będziemy je za chwilę mielić w rozdrabniaczu. Jeżeli go nie mamy, to od razu zetrzyjmy warzywa na tarce o drobnych oczkach i pomińmy „etap maszynowy”.

2. Warzywa, przyprawy wrzucamy do ugotowanego i przestudzonego ryżu. Mieszamy. (Można pominąć ten etap i wrzucić bezpośrednio do rozdrabniacza- ja mam mały, wkładam partiami, dlatego przed wolę wymieszać).

3. Wkładamy do rozdrabniacza i przez chwilę mielimy- nie chcemy gładkiej miazgi, kawałki warzyw muszą być widoczne.

4. Wykładamy z rozdrabniacza do miski, dodajemy skrobie. Mieszamy dłońmi.

5. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy kotlety.


6. Smażymy na głębokim tłuszczu ok. 6-7 minut- od czasu do czasu przekręcając je.

7. Wykładamy na ręczniki papierowe.

8. Podajemy z sosami.

Komentarze:
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Vegepaj
5 lat temu

Nawet na surowo wyglądają pięknie i apetycznie 🙂

Magłosia
Magłosia
5 lat temu

Rozumiem ze warzywa surowe ścieramy na tarce ?

maciej
maciej
5 lat temu

Drobna uwaga: ryż zdecydowanie nie na sypko ale na miękko i klejąco. Zrobiłem na sypko i absolutnie się nie kleiły. Niestety…

Kasia
Kasia
5 lat temu

Na jakim tluszczu smażone?

Piotr
Piotr
4 lat temu

Są naprawdę ok, u mnie wymagały więcej soli. Dzięki!!

Magda
Magda
3 lat temu

Dzień dobry, przepięknie wyglądają, jaki dis polecasz?
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena

Ada
Ada
2 lat temu

Hej, jaki sos do tego polecasz?