Zapraszam na chrupiące kotlety ryżowo-warzywne. Robi się je prosto i szybko- szybko też znikają z talerza. Moje dzieci je uwielbiają. Jemy jej z sosami. Pomimo tego, że jest papryka chili, to mdłość ryżu ładnie równoważy smak potrawy. Kotlety możemy doprawić używając przypraw według swoich preferencji smakowych.
Składniki:
(Ok. 20 sztuk)
1 szkl suchego białego ryżu-solidnie przepłukanego i ugotowanego na sypko, nie w woreczkach, musza mieć kleik
1 średni ziemniak-surowy
1 jedna średnia marchew-surowa
1 papryczka ostra- u mnie zielona
1 łyżka skrobi z tapioki lub skrobi z kukurydzy (nie mąki)- robię na tapioce
1/2 czerwonej papryki (na zdjęciach jej nie ma, bo nie miałam jej, ale warto dodać, podkręci smak)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki kuminu
1 cm kawałek imbiru
1/3 łyżeczki chili kaszmirowego- jeżeli używamy innej odmiany, ostrzejszej, to sugeruje szczypte.
Tłuszcz do smażenia- preferowany.
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy, kroimy na niewielkie kawałki- będziemy je za chwilę mielić w rozdrabniaczu. Jeżeli go nie mamy, to od razu zetrzyjmy warzywa na tarce o drobnych oczkach i pomińmy „etap maszynowy”.
2. Warzywa, przyprawy wrzucamy do ugotowanego i przestudzonego ryżu. Mieszamy. (Można pominąć ten etap i wrzucić bezpośrednio do rozdrabniacza- ja mam mały, wkładam partiami, dlatego przed wolę wymieszać).
3. Wkładamy do rozdrabniacza i przez chwilę mielimy- nie chcemy gładkiej miazgi, kawałki warzyw muszą być widoczne.
4. Wykładamy z rozdrabniacza do miski, dodajemy skrobie. Mieszamy dłońmi.
5. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy kotlety.
6. Smażymy na głębokim tłuszczu ok. 6-7 minut- od czasu do czasu przekręcając je.
7. Wykładamy na ręczniki papierowe.
8. Podajemy z sosami.
Hej, jaki sos do tego polecasz?
Dzień dobry, przepięknie wyglądają, jaki dis polecasz?
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena
Są naprawdę ok, u mnie wymagały więcej soli. Dzięki!!
Cześć Piotr! Bardzo dobrze mi to czytać, szczególnie od chłopaka. 🙂 Z solą i cukrem u mnie chyba średnio jest(najczestrzy zarzut :D) , więc teraz pisze, żeby probować i dosmaczać pod siebie. 🙂 Się wycfaniłam. 😉 Pozdrawiam Cię serdecznie. Dzięki za wpis i opinie.
Na jakim tluszczu smażone?
Cześć Kasiu! Smażę najczęściej na oleju kokosowym albo na oleju ryżowym. Nie maja jakiś specjalnych wymagań tłuszczowych, na każdym wyjdą. Pozdrawiam.
Drobna uwaga: ryż zdecydowanie nie na sypko ale na miękko i klejąco. Zrobiłem na sypko i absolutnie się nie kleiły. Niestety…
Ryż zawsze gotuje w wodzie, bez woreczków. I takiego używam. Musza mieć kleik, więc np. woreczki odpadają. Może to o to szło? Dopisze.
Rozumiem ze warzywa surowe ścieramy na tarce ?
Małgosiu, tak, surowe. Pozdrawiam.
Nawet na surowo wyglądają pięknie i apetycznie 🙂
Dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu. Są niezłe. Buziaki. :*