Zapraszam na chrupiące kotlety ryżowo-warzywne. Robi się je prosto i szybko- szybko też znikają z talerza. Moje dzieci je uwielbiają. Jemy jej z sosami. Pomimo tego, że jest papryka chili, to mdłość ryżu ładnie równoważy smak potrawy. Kotlety możemy doprawić używając przypraw według swoich preferencji smakowych.

Składniki:

(Ok. 20 sztuk)

1 szkl suchego białego ryżu-solidnie przepłukanego i ugotowanego na sypko, nie w woreczkach, musza mieć kleik

1 średni ziemniak-surowy

1 jedna średnia marchew-surowa

1 papryczka ostra- u mnie zielona

1 łyżka skrobi z tapioki lub skrobi z kukurydzy (nie mąki)- robię na tapioce

1/2 czerwonej papryki (na zdjęciach jej nie ma, bo nie miałam jej, ale warto dodać, podkręci smak)

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki kuminu

1 cm kawałek imbiru

1/3 łyżeczki chili kaszmirowego- jeżeli używamy innej odmiany, ostrzejszej, to sugeruje szczypte.

Tłuszcz do smażenia- preferowany.

Wykonanie:


1. Warzywa obieramy, kroimy na niewielkie kawałki- będziemy je za chwilę mielić w rozdrabniaczu. Jeżeli go nie mamy, to od razu zetrzyjmy warzywa na tarce o drobnych oczkach i pomińmy „etap maszynowy”.

2. Warzywa, przyprawy wrzucamy do ugotowanego i przestudzonego ryżu. Mieszamy. (Można pominąć ten etap i wrzucić bezpośrednio do rozdrabniacza- ja mam mały, wkładam partiami, dlatego przed wolę wymieszać).

3. Wkładamy do rozdrabniacza i przez chwilę mielimy- nie chcemy gładkiej miazgi, kawałki warzyw muszą być widoczne.

4. Wykładamy z rozdrabniacza do miski, dodajemy skrobie. Mieszamy dłońmi.

5. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy kotlety.


6. Smażymy na głębokim tłuszczu ok. 6-7 minut- od czasu do czasu przekręcając je.

7. Wykładamy na ręczniki papierowe.

8. Podajemy z sosami.

Komentarze:
12 komentarzy
  1. Ada 15 stycznia, 2021 at 14:10 - Reply

    Hej, jaki sos do tego polecasz?

  2. Magda 10 lutego, 2020 at 11:25 - Reply

    Dzień dobry, przepięknie wyglądają, jaki dis polecasz?
    Pozdrawiam serdecznie
    Magdalena

  3. Piotr 28 marca, 2018 at 16:01 - Reply

    Są naprawdę ok, u mnie wymagały więcej soli. Dzięki!!

    • Aga Bednarska 30 marca, 2018 at 09:16 - Reply

      Cześć Piotr! Bardzo dobrze mi to czytać, szczególnie od chłopaka. 🙂 Z solą i cukrem u mnie chyba średnio jest(najczestrzy zarzut :D) , więc teraz pisze, żeby probować i dosmaczać pod siebie. 🙂 Się wycfaniłam. 😉 Pozdrawiam Cię serdecznie. Dzięki za wpis i opinie.

  4. Kasia 1 grudnia, 2017 at 12:27 - Reply

    Na jakim tluszczu smażone?

    • Agnieszka Bednarska 1 grudnia, 2017 at 19:36 - Reply

      Cześć Kasiu! Smażę najczęściej na oleju kokosowym albo na oleju ryżowym. Nie maja jakiś specjalnych wymagań tłuszczowych, na każdym wyjdą. Pozdrawiam.

  5. maciej 11 lipca, 2017 at 14:34 - Reply

    Drobna uwaga: ryż zdecydowanie nie na sypko ale na miękko i klejąco. Zrobiłem na sypko i absolutnie się nie kleiły. Niestety…

    • Agnieszka Bednarska 27 września, 2017 at 08:22 - Reply

      Ryż zawsze gotuje w wodzie, bez woreczków. I takiego używam. Musza mieć kleik, więc np. woreczki odpadają. Może to o to szło? Dopisze.

  6. Magłosia 23 maja, 2017 at 07:08 - Reply

    Rozumiem ze warzywa surowe ścieramy na tarce ?

    • Agnieszka Bednarska 4 czerwca, 2017 at 11:54 - Reply

      Małgosiu, tak, surowe. Pozdrawiam.

  7. Vegepaj 3 maja, 2017 at 14:31 - Reply

    Nawet na surowo wyglądają pięknie i apetycznie 🙂

    • Agnieszka Bednarska 6 maja, 2017 at 09:52 - Reply

      Dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu. Są niezłe. Buziaki. :*