Smaczne jednogarnkowe danie. Delikatny, aromatyczny ryż z warzywami i tofu. Oczywiście tofu, jeżeli ktoś go nie chce, można zastąpić lub pominąć.
Japończycy są mistrzami gotowania potraw z ryżu, warto ich podpatrywać i inspirować się Wschodem w kuchni. Ja to robię. 😉
1 szklanka ryżu – u mnie Basmanti
2 szklanki wody
2 marchewki
8 pieczarek
1 kostka tofu wędzonego
1 kapusta pekińska – mała
1 łyżka sosu sojowego – jasnego – jeżeli ktoś nie chce, to może pominąć, ale trzeba wtedy dąć coś innego na smak np. zamiast wody dać wywar
1/2 łyżeczki soli
Garść kiełków fasoli mung
Szczypiorek
Wykonanie:
1. Ryż kilkakrotnie płuczemy do czystości wody. Zalewamy wodą, moczymy od 30 do 60 minut. Odsączamy na sitku przez kolejne 15 minut.
2. Marchew obieramy, kroimy w paski, a potem słupki. Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy w grube ok. 1 cm plastry, a potem słupki. Kapustę szatkujemy. Tofu kroimy w paski lub kostkę.
3. W rondlu/patelni umieszczamy ryż, zalewamy wodą wymieszaną z sosem sojowym.
4. Na zalany ryż wykładamy warstwami marchew, tofu, pieczarki, kapustę. Przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut.
5. Po ugotowaniu mieszamy warzywa z ryżem. Dodajemy kiełki. Ewentualnie dosalamy. Odstawiamy pod przykrycie jeszcze na 10 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Możemy również polać ulubionym olejem.
Rady/uwagi:
- do tak gotowanego ryżu możemy dodać ulubione warzywa, surowe mięso drobiu, ryby. Dobrze, żeby nie było ich za dużo, a gdzieś tak do 35 % po ugotowaniu. Na pierwszym miejscu jest ryż. Chyba, że lubimy; 🙂
- warstwy układamy od najtwardszych do najmiększych składników;
- kiełki (można je czasem kupić w Biedronce – ok. 2 zł opakowanie) dodaje po ugotowaniu, bo lubię ich chrupkość, ale jeżeli ktoś nie lubi, to wrzucamy je do gotowania razem z innymi warzywami;
- przed gotowaniem nie mieszamy ryżu z warzywami! ryż wtedy inaczej chłonie płyn, inaczej się gotuje, nie wyjdzie tak, jak wyjść powinien.
Komentarze: