Topinambur w swoich właściwościach i smaku, to wspaniały dar natury. O tym już niedawno pisałam <klik> przy okazji pysznych pulpetów.Uważam jednak, że bogactwo jego smaku jest u nas nie odkryte. Bo co się z niego najczęściej robi? Gotuje i podaje jako zamiennik ziemniaków. U mnie w domu taka forma nie sprawdza się, dziewczyny nie chcą tego jeść.

 

Na szczęście jest wiele innych, według mnie, smaczniejszych możliwości, o których nie raz jeszcze napiszę. Dzisiaj jedna z nich. Aksamitne risotto z topinamburem. Włoska inspiracja.

 

Topinambur nadaje się do tego idealnie. Dzięki dużej zawartości inuliny nadaje daniu kremowej tekstury.

 

Z czego i jak zrobić idealne risotto przeczytasz tutaj <klik>.

 

 

Składniki (ok 4-6 porcji – zależny kto ile je ;)):

 

ok.1,5 l wywaru warzywnego

 

ok. 500 g topinambur – obrany i zanurzony w wodzie z sokiem z cytryny (nie ściemnieje)

 

ok. 300 g ryżu do risotto tu Carnaroli

 

100 ml białego wytrawnego wina np. Chardonnay

 

Szafran – szczypta rozdrobnionego i namoczonego w 1 łyżce ciepłej wody – opcjonalnie, bez szafranu nie będzie żółtego koloru ale nadal smacznie

 

1 cebula – drobno posiekana

 

2 ząbki czosnku

 

ok. 4 łyżek oliwy

 

1 łyżka zimnego masła klarowanego – pominąć w opcji wegańskiej

 

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

sól – do smaku

 

pieprz czarny – do smaku

 

Wykonanie:

 

  1. W rondlu na rozgrzanym tłuszczu (ok. 2 łyżki) przesmażamy przez ok. 10 minut topinambur. Podwalamy go ok. 50 mi wody, dusimy przez kilka minut, blendujemy na gładką masę.
  2. W rondlu na 2 łyżkach oliwy i bardzo wolnym ogniu szklimy cebulę i czosnek – nie możemy jej przypalić, ma być jasna, a jeżeli tak się stanie, to bierzemy drugą. Wrzucamy ryż (ryżu do risotta nie należny płukać, ewentualnie przetrzeć ścierką – nie chcemy, żeby uciekła nam skrobia), przez ok. 5 minuty podsmażamy wraz z cebulką. 
  3. Zwiększamy ogień, ryż podlewamy winem – ma ostro syknąć, a alkohol zacząć odparowywanie. Mieszamy przez kilka minut, aż do wchłonięcia. Dodajemy zblendowany topinambur, namoczony szafran.
  4. Zaczynamy najprzyjemniejszą część gotowani- podlewanie i mieszanie.  Podlewamy ryż po łyżce wazowej wywaru, gotujemy bardzo często mieszając, czynność powtarzamy, jak tylko wywar w większej części zostaje wchłonięty. Ryż gotujemy do miękkości lub prawie miękkości (wolę taki leciutko twardawy).
  5. Pod koniec gotowanie Dodajemy masło klarowane, potrawę doprawiamy solą, czarnym pieprzem, wrzucamy natkę pietruszki.
  6. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze:
2 komentarze
  1. Beata 7 lutego, 2020 at 06:48 - Reply

    A czy wino mozna zastapic czyms innym w wersji dla 2-latka?

    • Aga Bednarska 7 lutego, 2020 at 09:02 - Reply

      Beata, możesz go zastąpić bulionem, a pod koniec gotowania dodać odrobiny octu – np. ryżowego (jest delikatny).