Dzieci uwielbiają paluszki rybne. Sklepowe propozycje są dosyć drogie a w składzie nie zawsze odpowiednie. Nie pozostaje nic innego, jak zrobić lepsze. Wbrew pozorom przygotowanie takich w bezglutenowej i bezjajecznej formie nie jest rzeczą trudną. Wystarczy kupić sprasowaną rybę w formie kostki i i wymieszać kilka mąk. Do panierowania uwielbiam dodawać granulat z manioku, zwany gari lub cassava – nie mylić z tapioką, to skrobia z manioku. Zachęcam Cię do jej zakupu, można z niej robić pyszne potrawy, o czym przekonasz się gotując w moim towarzystwie. 😉 Oczywiście gari można zastąpić tym, czy na co dzień panierujesz. U mnie jest to np. grubo mielona mąka z ciecierzycy.
Składniki (9 sztuk)
3 rybne kostki – u mnie dorsz
Panierka:
40 g mąki z manioku (gari) lub grubo mielona mąka z ciecierzycy, panier z ciecierzycy
20 g skrobi ziemniaczanej lub innej mąki np. kukurydzianej, ciecierzycy, tapioki, skrobi ryżowej
1/3 łyżeczka kurkumy
Wege jajko:
15 g skrobi ziemniaczanej
3 łyżki wody
szczypta soli
tłuszcz do smażenia – u mnie mieszanka masła ghee i oliwy
Wykonanie:
1. Składniki panierki mieszamy. W drugiej łączymy wodę ze skrobią. Kostki rybne kroimy wzdłuż na 3 części.
2. Kawałki ryby maczamy w wodzie skrobiowej, a następnie obtaczamy w panierce.
3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.
Komentarze: