Niezwykle smaczna i szybka potrawa. Zrobimy ją w 25 minut, zjemy w chwilę. 🙂 Polecam!
1 szkl ryżu Basmanti
2 szklanki wody
1 czerwona papryka
1 cebula
1 laska selera naciowego
1 łyżeczka soku z limonki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
Sól, kurkuma.
Wykonanie:
1. Rozgrzewamy w patelni czy garnku z grubym dnem masło klarowane. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i seler naciowy. Podsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy rozdrobniony czosnek.
2. Ryż przepłukujemy kilkakrotnie w ciepłej wodzie. Odsączamy i dokładamy do podsmażonych warzyw. Przesmażamy ok. 5 minut mieszając. Dzięki temu podsmażeniu ryż będzie sypki.
3. Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy kurkumę, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Będzie się gotował ok. 15-20 minut.
4. Ryż odstawiamy z ognia, gdy jest lekko twardy. Dojdzie nam pod przykrywką.
5. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki. Nie dodajemy soli do gotowania ryżu, gdyż tego nie lubi- dłużej się gotuje.
6. Nakładamy ryż na talerze, a na wierzch kładziemy usmażoną rybę.
1/2 kg ryby- u mnie świeży dorsz ze skórą
1/2 limonki – sok
Masło klarowane do smażenia
Przyprawy, jakie kto preferuje- u mnie chili kaszmirskie, 2 ząbki czosnku, sól, garam masala (duże szczypty).
Wykonanie:
Rybę płuczemy. Wszystkie przyprawy rozprowadzamy w soku z limonki. Nacieramy rybę i zostawiamy na ok. 10 minut.Gdy ugotujemy ryż, rozgrzewamy patelnie z masłem klarowanym. Smażymy rybę- bez panierki, bo chcemy, żeby nam się ładnie rozpadała i łączyła z ryżem w trakcie jedzenia.
Twój blog i przepisy są wspaniałe 🙂
Marta, dziękuję Ci bardzo. Jest mi niezwykle miło. Buziaki. :*
Dobrze napisane, ciekawy tekst.