Bardzo przyjemny sposób na długie, neutralne przechowywanie cukinii, to zrobić z niej susz. Sposób bardzo popularny w krajach chociażby śródziemnomorskich u nas niestety praktycznie nie stosowany, a szkoda. Suszona cukinia jest bardzo wdzięczna w przechowywaniu, w użytkowaniu – wystarczy zalać ją wodą, zostawić na kilka godzin (ewentualnie podgotować), a potem dodawać tak, gdzie dodalibyśmy świeżą.
Cukinia składa się w ok. 95 %, a więc suszenie sprawdza się tu idealnie. 3-4 dni na słońcu i mamy idealnie odparowany susz.
Nie trzeba przy tym jakiś wymyślnych urządzeń – ja np. suszę ją na kratkach z piekarnika. Wykładam na nią ścierkę, następnie pokrojone kawałki cukinii i przykrywam gazą. Krążki cukinii możemy również nawlec na drucik/sznurek i suszyć niczym grzyby. W suszarce do warzyw zajmuję to ok. 8 godzin.
Składniki:
Cukinia – na 1 kg suszu potrzebujemy ok. 10 kg cukinii – bez nasion, młodej nie musimy obierać, wyrośnięta już tak
Wykonanie:
- Cukinię myjemy, wycieramy, obieramy, jeżeli zachodzi potrzeba, kroimy w preferowane kształty – u mnie są to słupki, krążki o grubości ok. 0.5 cm.
- Cukinie umieszczamy na kratce (lub czym innym przewiewnym) i ścierce w nasłonecznionym miejscu lub suszarce do warzyw.
- Suszymy przez 3-4 dni (słońce, suszarka ok. 8 godzin) do czasu, aż będzie wyschnięta na wiór.
- Przechowujemy w słojach.
- Przed użyciem zalewamy ja ciepłą wodą, zostawiamy na 3-4 godziny lub obgotowujemy.
- Dodajemy do placków, pulpetów, ciast.
Dziekuje za zdrowe przepisy
Lideczko, to ja Ci dziękuję, że chcesz z nich korzystać. Uściski :*