Dobrodziejstwo lata się kończy, chcę mieć jednak w zimie jego namiastkę. Przetwory są do tego idealne. Sporo marynuję, kiszę i … zasalam. Sól jest świetnym konserwantem, który pozwala zachować zarówno wartości odżywcze, smak i aromat. Ba, nawet je potęguje. Idealnie sprawdza się przy wszelkiego rodzaju natkach – koperku, selerze, pietruszce. W zimie wystarczy tylko je wymoczyć, posiekać i użyć wedle własnych potrzeb.
Składniki:
natki pietruszki
sól kłodawska niejodowana
słoiki lub naczynia gliniane
Wykonanie:
1. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, odcinamy grube końcówki gałązek, pozostawiając je jednak w całości. Można je również posiekać, jednak według mnie jest to tylko utrudnienie – ciężej będzie wymaczać, pietruszka nie będzie też tak aromatyczna, jak mogłaby być.
2. Układamy w naczyniu cienkimi warstwami, które obficie przesypujemy solą.
3. Obciążamy talerzykiem i kamieniem lub innym ciężarem. Przechowujemy lodówce lub zimnym pomieszczeniu.
Ile dni może być w lodówce? Czy można z sola od razu do słoika i do zamrażalnika?
Jeżeli chcesz mrozić, to nie ma sensu zasalać – tutaj temperatura konserwuje. W soli natkę miałam 2 miesiące.
Super sprawa. Zrobię tak z liśćmi selera. Będzie dodatek do zupy zamiast soli.