Powidła są przetworami owocowymi, które doskonale przechowują się bez dodatku cukru. Trwałość uzyskuje się przez odparowanie możliwie jak największej ilości wody, a tym samym zagęszczenie składników, wytworzenie dużego stężenia cukru zawartego w owocach i kwasów organicznych. Minusem ich jest stosunkowo mała wydajność oscylująca w okolicach 30 % do owoców w stanie wyjściowym.
Do gotowania powideł dobrze sprawdzają się szerokie, płaskie, emaliowe rondle lub gęsiarki. Dobrze gotuje się powidła w naczyniach glinianych polewanych. Wygodnym sposobem pozwalającym uniknąć przypalenia, jest smażenie powideł w piekarniku. Do czego też zachęcam.
Składanki:
Śliwki – najlepsze na powidła są śliwki węgierki, które przy ogonkach zaczynają się marszczyć (końcówka września)
Wykonanie:
1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, wstawiamy na mały ogień, rozgotowujemy z dodatkiem małej ilości wody przez ok. 30 minut. Mieszamy, aby nam się śliwki nie przypaliły.
2. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika i w ok. 130 – 150 stopniach pieczemy przez godzinę. Czynność powtarzamy dwa – trzy razy dziennie przez 3 dni, do czasu, aż uzyskamy szkliste powidła. Można przesmażyć je w ciągu jednego dnia, ale z doświadczenia wiem, że nie będą aż tak bardzo słodkie.
3. Powidłami napełniamy słoiczki, pasteryzujemy przez 20 minut w ok. 95 stopniach. Wyjmujemy, przekręcamy do góry dnem i tak studzimy.
Właśnie zrobiłam. Najlepsze powidełka 🙂
Dziękuję
Może głupie pytanie ale pasteryzacja w 95°C tzn. w piekarniku?
Ja pasteryzuje w wodzie – doprowadzam do wrzenia, a potem zmniejszam gaz.
Czy za każdym razem garnek wyjmujemy z piekarnika czy wyłączamy i zostawiamy w Piekarniku?
Bogna, można zostawić w piekarniku.
Jestes niezastąpiona;) dziękuje! Śliwki juz kupione teraz trzeba wlączyć tryb wykonawczy 😉
Witam, a w piekarniku mozna w naczyiu zaroodpornym?
Violu, osobiście nie robiłam, ale myślę, że bez problemu. Pozdrawiam!
W jakim naczyniu włożyć te śliwki do piekarnika? Czy trzeba je mieszać? Nie przypalą się?
Renata, ja piekłam je w emaliowym garnku. Na gazie mieszamy, w piekarniku nie ma takiej potrzeby. Przez godzinę nic im się w takiej temeraturze nie stanie. Zresztą zobaczysz sama. Pozdrawiam. :*
Czy te śliwki w piekarniku nie pryskają? Trzeba je czymś przykrywać?
Asiu, nie trzeba niczym przykrywać, żeby nie pryskają, bo tego nie robią. Ale można przykryć naczynie przy pieczeniu.
nawspanialsza klasyka <3
Zuza, proste a pierońsko smaczne. Wczoraj zjadłam cały słoik ot tak. 😉 Pozdrawiam. :*