Powidła są przetworami owocowymi, które doskonale przechowują się bez dodatku cukru. Trwałość uzyskuje się przez odparowanie możliwie jak największej ilości wody, a tym samym zagęszczenie składników, wytworzenie dużego stężenia cukru zawartego w owocach i kwasów organicznych. Minusem ich jest stosunkowo mała wydajność oscylująca w okolicach 30 % do owoców w stanie wyjściowym.

Do gotowania powideł dobrze sprawdzają się szerokie, płaskie, emaliowe rondle lub gęsiarki. Dobrze gotuje się powidła w naczyniach glinianych polewanych. Wygodnym sposobem pozwalającym uniknąć przypalenia, jest smażenie powideł w piekarniku. Do czego też zachęcam.

Składanki:

Śliwki – najlepsze na powidła są śliwki węgierki,  które przy ogonkach zaczynają się marszczyć (końcówka września)

Wykonanie:


1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, wstawiamy na mały ogień, rozgotowujemy z dodatkiem małej ilości wody przez ok. 30 minut. Mieszamy, aby nam się śliwki nie przypaliły.

2. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika i w ok. 130 – 150 stopniach pieczemy przez godzinę. Czynność powtarzamy dwa – trzy razy dziennie przez 3 dni, do czasu, aż uzyskamy szkliste powidła. Można przesmażyć je w ciągu jednego dnia, ale z doświadczenia wiem, że nie będą aż tak bardzo słodkie.

3. Powidłami napełniamy słoiczki, pasteryzujemy przez 20 minut w ok. 95 stopniach. Wyjmujemy, przekręcamy do góry dnem i tak studzimy.

Komentarze:
guest
13 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Zuza
5 lat temu

nawspanialsza klasyka <3

Renata
Renata
5 lat temu

W jakim naczyniu włożyć te śliwki do piekarnika? Czy trzeba je mieszać? Nie przypalą się?

Asia
Asia
Reply to  Agnieszka Bednarska
4 lat temu

Czy te śliwki w piekarniku nie pryskają? Trzeba je czymś przykrywać?

Viola
Viola
2 lat temu

Witam, a w piekarniku mozna w naczyiu zaroodpornym?

Viola
Viola
2 lat temu

Jestes niezastąpiona;) dziękuje! Śliwki juz kupione teraz trzeba wlączyć tryb wykonawczy 😉

Bogna Kudzia
Bogna Kudzia
2 lat temu

Czy za każdym razem garnek wyjmujemy z piekarnika czy wyłączamy i zostawiamy w Piekarniku?

Patrycja
Patrycja
2 lat temu

Może głupie pytanie ale pasteryzacja w 95°C tzn. w piekarniku?