Składniki:
400 g liści winogron
1 litr wody
4 łyżki soli kamiennej np. kłodawskiej
Wykonanie:
1. Zebrane liście myjemy, osuszamy na ścierce. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, mieszamy.
2. Układamy po 3-4 liście, jeden na drugim. Chwytamy za łodyżki, zanurzamy na kilka sekund we wrzącej zalewie. Łodyżki odcinamy, zawijamy liście razem w ruloniki, jak gołąbki, albo koperty i układamy w słoiku. Czynność powtarzamy aż do zapełnienia słoików. Zalewamy gorącą zalewą- zostawiamy ok. 2 cm od góry słoika.
3. W garnku wyłożonym ścierką układamy słoiki, zalewamy wodą, do ich przykrycia. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, aby woda się już nie gotowała i pasteryzujemy przez ok. 25 minut.
4. Słoiki wyciągamy, przekręcamy do góry dnem do wystygnięcia.
Witam. Czy tak samo można zawekować liście białej kapusty?
Cześc Joasiu. Nie widzę tego, ale to nie znaczy, że się nie da. Kiszenie liści i główek kapusty znam, ale w formie pasteryzacji nie. Nie pomogę. Ściskam. :*