Przetwory, to moja kolejna kulinarna pasja – robię ich dużo. Najczęściej trzymam się receptur, które już sprawdziłam i które smakują mojej rodzinie.

Jeżeli masz sporo cukinii i nie Wiesz, co z nią zrobić, to może namówię Cię na smaczną pastę z jej wykorzystaniem. Świetnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa, nadzienie do wytrawnych naleśników, dodatek do zup lub makaronów. Jednym słowem uniwersalna jest to sprawa, której poznanie zawdzięczam (a jakże!) Włochom… Słoiczki z włoską pastą mogłabym kupować, ale po co, jak cukinii w bród. 😉

Pastę robię tylko z młodziutkich, sprężystych cukinii – dzięki temu nie jest wodnista, smak też ma przez to lepszy.

Z większych cukinii robię za to wyśmienity ketchup .

Przepis, jak zobaczysz poniżej jest bardzo prosty, mało wymagający. Zapasteryzowane słoiczki doskonale przechowują się w piwnicy.

Oczywiście pasty nie musisz wekować, możesz ją zrobić i zjadać na bieżąco. Przez 4 dni od wykonania nadaje się do jedzenia.

Składniki (3 słoiczki ok. 150 ml):

700 g cukinii – młodej, niewielkiej

ok. 150 ml oliwy z oliwek

60 ml białego wytrawnego wina

3 ząbki czosnku

1/3 cytryny

1/2 łyżeczka tymianku lub do smaku

sól – do smaku

Wykonanie:

  1. W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy do lekkiego zezłocenia ząbki czosnku.
  2. Oczyszczoną cukinię kroimy w plasterki o grubości ok. 0.5 cm. Przesmażamy przez ok. 5 minut, podlewamy winem, dodajemy tymianek, odparowujemy przez kolejne 5 minut.
  3. Cukinię przykrywamy pokrywką, dusimy do miękkości.
  4. Pod koniec duszenia dodajemy skórkę startą z cytryny, sok cytrynowy oraz sól. W razie potrzeby możemy również dodać tymianku.
  5. Cukinię blendujemy, umieszczamy w słoiczkach, wlewamy na wierzch łyżeczkę oliwy (opcjonalnie), pasteryzujemy przez 20 minut.
  6. Po wyjęciu z wody słoiczki odwracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem, studzimy. Wieczka słoiczków mają być wklęsłe, nie mogą „pykać”. Jeżeli tak jest, to należy powtórzyć pasteryzację lub wymienić wieczka.
Komentarze:
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
tatide
tatide
2 lat temu

Masz jakieś prosty, sprawdzony sposób pasteryzowania, który nie zawodzi? I czy można sobie darować to wino, ewentualnie czymś je zastąpić?

Monika
Monika
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

Polecam pasteryzacje w piekarniku na 120°C w zależności od zawartości słoika 20 – 40 min.

Kasia
Kasia
2 lat temu

Pyszna pasta! Skosztowałam i moje kubki smakowe przywołały z pamięci smak pasty jajecznej
z ogórkiem, którą robiła moja Babcia, kiedy byłam dzieckiem… Dziś na jajka mogę tylko patrzeć, a moja restrykcyjna dieta pokarmowa woła o nowe-stare smaki….tym bardziej dziękuję za ten prosty przepis :-)) pozdrawiam serdecznie!