W tej cudownej przemianie miłośnicy awokado od razu dostrzegą smakowity potencjał. Orientalna marynata aromatycznie przesyci kremowe awokado nadając mu charakternego smaku i sprawiając, że możemy się cieszyć smakowitym dodatkiem – u mnie dzisiaj w sałatce.
Przeciwnicy awokado, którzy zarzucają mu mdłość i nijakość dzięki tej recepturze mają doskonałą okazję by zmienić zdanie. 😀
Składniki (2-3 porcje):
1 awokado – dojrzałe
100 ml wody – przegotowana i wystudzona
100 ml octu jabłkowego lub innego preferowanego
1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidła
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy Curry
1 łyżeczka nasion kolendry
1 papryczka chili – opcjonalnie
2 goździki – w całości lub utłuczone
Wykonanie:
1. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a następnie na ćwiartki – w trakcie obieramy je ze skórki. Umieszczamy w słoiku.
2. Wszytki składniki zalewy łączymy ze sobą, zalewamy awokado. Umieszczamy w lodówce na 3-6 godzin. Podajemy.
Komentarze: