W tej cudownej przemianie miłośnicy awokado od razu dostrzegą smakowity potencjał. Orientalna marynata aromatycznie przesyci kremowe awokado nadając mu charakternego smaku i sprawiając, że  możemy się cieszyć smakowitym dodatkiem – u mnie dzisiaj w sałatce.

Przeciwnicy awokado, którzy zarzucają mu mdłość i nijakość dzięki tej recepturze mają doskonałą okazję by zmienić zdanie. 😀

Składniki (2-3 porcje):

1 awokado – dojrzałe

100 ml wody – przegotowana i wystudzona

100 ml octu jabłkowego lub innego preferowanego

1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidła

1/3 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki przyprawy Curry

1 łyżeczka nasion kolendry

1 papryczka chili – opcjonalnie

2 goździki – w całości lub utłuczone

Wykonanie:

1.  Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a następnie na ćwiartki – w trakcie obieramy je ze skórki. Umieszczamy w słoiku.

2. Wszytki składniki zalewy łączymy ze sobą, zalewamy awokado. Umieszczamy w lodówce na 3-6 godzin. Podajemy.

Komentarze: