Zapraszam na niezwykle aromatyczny kompot z mirabelek. Od zawsze robię go bez grama dodatkowego słodzidła, dosładzam natomiast już po otwarciu. Odczyn kwasowy sprawia, że mirabelki doskonale się przechowują same ze sobą. 😀
Kompot z mirabelek poza formą do picia rewelacyjnie sprawdza się np. jako aromatyczna – co za aromat!
Wykonanie kompotu jest banalnie proste, zobacz!
Składniki:
mirabelki
woda
Wykonanie:
- Mirabelki myjemy, odsączamy, umieszczamy w słoikach, zalewamy wodą (może być przefiltrowana, ale nie musi), solidnie zakręcamy.
- Wstawiamy do naczynia z wodą, pasteryzujemy od chwili zagotowania, a następnie lekkiego zmniejszenia ognia, przez ok. 25-30 minut.
- Po skończonej pasteryzacji słoiki dokręcamy, odwracamy do góry dnem – nie ma tu potrzeby dodatkowego ich przykrywania.
Komentarze: