„Mamo jesteś najlepszą kucharką ever” – takie słowa usłyszałam od mojej Łucji, gdy pierwszy raz spróbowała ketchupu z cukinii. W ogóle mam to szczęście, że Łucja na ogół z zapałem chwali matki gotowanie. 😉 W sumie swój cukiniowy ketchup nawet ja  pochwalę, bo jest pyszny. Robię go w dwóch wariantach – łagodnym i pikanym (wedle naszych standardów 😉 ). Zapas zawsze musi być w kilkudziesięciu słoikach, bo idzie, jak woda. 🙂 Dobrze, że w robocie jest niewymagający. 🙂

Składniki (ok. 6 słoików 250 ml):

1, 5 kg cukinii – po obraniu i opcjonalnym wydrylowaniu pestek, jeżeli zachodzi taka konieczność

50 dag cebuli białej

40 dag  koncentratu pomidorowego

200 ml soku jabłkowego tłoczonego

100 ml octu owocowego – u mnie domowy śliwkowy lub jabłkowy

150 g ksylitolu lub pod swój smak

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki chili – u mnie kaszmirskie

1/3 łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie:

1.Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę obieramy ścieramy na tarce lub kroimy w drobna kostkę. Warzywa przesypujemy solą, odstawiamy na noc lub przynajmniej na ok. 6 godzin.

2.Po tym czasie mocno odciskamy z nadmiaru wody, a następnie gotujemy ok. 30 minut. Blendujemy.

3. Dodajemy wszytkie pozostałe składniki, doprowadzamy do zagotowania.

4. Gorąca masa napełniamy słoiki, zakręcamy, pasteryzujemy 15 minut od chwili wrzenia wody w garnku z wyścielanym ścierką dnem. Wyjmujemy, przekręcamy słoiki do góry dnem, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wystudzenia.

Rady/uwagi:

  • ketchup najlepiej doprawiać według własnych smaków – szczególnie jeżeli idzie o ocet, koncentrat pomidorowy i słodzidło – podane proporcję są idealne dla nas.
  • sok z jabłek można pominąć, ale wtedy trzeba podlać ketchup wodą, albo mniej odcisnąć cukinię i dodać więcej ksylitolu czy innego słodzidła;
  • napełniając słoiki nie napełniaj ich po brzegi, zostaw ok. 3 cm przestrzeni na swobodne ujście powietrza, inaczej pod ciśnieniem mogą wybuchnąć.
Komentarze:
9 komentarzy
  1. Grzegorz 5 września, 2021 at 08:08 - Reply

    Pani Agnieszko,
    Czy tej cebuli na pewno 0,5 kg? Troche duzo mi sie wydaje na 1,5kg cukini?
    Warzywa utarte dac do lodowki na noc?

    • Aga Bednarska 19 września, 2021 at 18:44 - Reply

      Cześć Grzesiek! U mnie tyle cebuli, a co do warzyw, to zasolonych nie ma potrzeby wkładać do lodówki. Pozdrawiam serdecznie! :*

  2. Ann 10 września, 2020 at 09:53 - Reply

    Jak długo ketchup po otwarciu zachowuje swieżość w lodówce ? Pozdrawiam;)

    • Aga Bednarska 11 września, 2020 at 04:11 - Reply

      Ann, u mnie najdłużej stał ok. 5 dni – bo szybko ze słoika znika. 😉

  3. Aga 17 stycznia, 2020 at 08:08 - Reply

    witam

    czy zamiast koncentratu pomiidorowego mozna uzyc passaty?

    • Aga Bednarska 18 stycznia, 2020 at 14:46 - Reply

      Aga, konsystencja będzie inna, bo trzeba pasty dużo więcej dodać. Wtedy tez przełoży się to na czas odparowywania, bo jest przecież już wodnista cukinia ale oczywiście można dać.

  4. janina 21 września, 2019 at 22:53 - Reply

    Dawno mnie tu nie było. Ketchup zrobiony i mi smakuje. Dzięki za przepis. Teraz czas na ljutenicę i bakłażany. Trochę późno na przetwory, ale miałam złamaną rękę. Lepiej późno niż wcale. Zawsze te domowe przetwory są lepsze niż kupne.
    Pozdrawiam cieplutko

    • Aga Bednarska 22 września, 2019 at 16:26 - Reply

      Janina, wrzesień jest najlepszym miesiącem na tego typu (bakłażanowe, pomidorowe czy paprykowe) przetwory. Mam nadzieję, że z ręką wszystko już dobrze, bez żadnych komplikacji. Ściskam ?

      • janina 26 lutego, 2021 at 22:47

        Aguś w ubiegłym roku( 2020) korzystając z tego przepisu też zrobiłam ketchup. Jest pyszny,już nie kupuję ketchupu w sklepie. Z ręką jest dobrze
        Serdeczności