„Mamo jesteś najlepszą kucharką ever” – takie słowa usłyszałam od mojej Łucji, gdy pierwszy raz spróbowała ketchupu z cukinii. W ogóle mam to szczęście, że Łucja na ogół z zapałem chwali matki gotowanie. 😉 W sumie swój cukiniowy ketchup nawet ja pochwalę, bo jest pyszny. Robię go w dwóch wariantach – łagodnym i pikanym (wedle naszych standardów 😉 ). Zapas zawsze musi być w kilkudziesięciu słoikach, bo idzie, jak woda. 🙂 Dobrze, że w robocie jest niewymagający. 🙂
Składniki (ok. 6 słoików 250 ml):
1, 5 kg cukinii – po obraniu i opcjonalnym wydrylowaniu pestek, jeżeli zachodzi taka konieczność
50 dag cebuli białej
40 dag koncentratu pomidorowego
200 ml soku jabłkowego tłoczonego
100 ml octu owocowego – u mnie domowy śliwkowy lub jabłkowy
150 g ksylitolu lub pod swój smak
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chili – u mnie kaszmirskie
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie:
1.Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę obieramy ścieramy na tarce lub kroimy w drobna kostkę. Warzywa przesypujemy solą, odstawiamy na noc lub przynajmniej na ok. 6 godzin.
2.Po tym czasie mocno odciskamy z nadmiaru wody, a następnie gotujemy ok. 30 minut. Blendujemy.
3. Dodajemy wszytkie pozostałe składniki, doprowadzamy do zagotowania.
4. Gorąca masa napełniamy słoiki, zakręcamy, pasteryzujemy 15 minut od chwili wrzenia wody w garnku z wyścielanym ścierką dnem. Wyjmujemy, przekręcamy słoiki do góry dnem, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wystudzenia.
Rady/uwagi:
- ketchup najlepiej doprawiać według własnych smaków – szczególnie jeżeli idzie o ocet, koncentrat pomidorowy i słodzidło – podane proporcję są idealne dla nas.
- sok z jabłek można pominąć, ale wtedy trzeba podlać ketchup wodą, albo mniej odcisnąć cukinię i dodać więcej ksylitolu czy innego słodzidła;
- napełniając słoiki nie napełniaj ich po brzegi, zostaw ok. 3 cm przestrzeni na swobodne ujście powietrza, inaczej pod ciśnieniem mogą wybuchnąć.
Pani Agnieszko,
Czy tej cebuli na pewno 0,5 kg? Troche duzo mi sie wydaje na 1,5kg cukini?
Warzywa utarte dac do lodowki na noc?
Cześć Grzesiek! U mnie tyle cebuli, a co do warzyw, to zasolonych nie ma potrzeby wkładać do lodówki. Pozdrawiam serdecznie! :*
Jak długo ketchup po otwarciu zachowuje swieżość w lodówce ? Pozdrawiam;)
Ann, u mnie najdłużej stał ok. 5 dni – bo szybko ze słoika znika. 😉
witam
czy zamiast koncentratu pomiidorowego mozna uzyc passaty?
Aga, konsystencja będzie inna, bo trzeba pasty dużo więcej dodać. Wtedy tez przełoży się to na czas odparowywania, bo jest przecież już wodnista cukinia ale oczywiście można dać.
Dawno mnie tu nie było. Ketchup zrobiony i mi smakuje. Dzięki za przepis. Teraz czas na ljutenicę i bakłażany. Trochę późno na przetwory, ale miałam złamaną rękę. Lepiej późno niż wcale. Zawsze te domowe przetwory są lepsze niż kupne.
Pozdrawiam cieplutko
Janina, wrzesień jest najlepszym miesiącem na tego typu (bakłażanowe, pomidorowe czy paprykowe) przetwory. Mam nadzieję, że z ręką wszystko już dobrze, bez żadnych komplikacji. Ściskam ?
Aguś w ubiegłym roku( 2020) korzystając z tego przepisu też zrobiłam ketchup. Jest pyszny,już nie kupuję ketchupu w sklepie. Z ręką jest dobrze
Serdeczności