Lubię bakłażany w wielu postaciach – w zimowych słoikach również. Przy ich wekowaniu podglądam specjalistów – Gruzinów, Włochów… Jak się uczyć, to od najlepszych. 😀
Dzisiaj zapraszam Cię do kuchni gruzińskiej – będzie pysznie i aromatycznie… Przepis jest niezwykle prosty, a jedzenie niezwykle przyjemne. Do obiadu, jako zakaska ideał. 😀
Składniki (ok. 4 słoiki 500 ml):
1 kg bakłażanów
600 g papryki czerwonej
1 papryczka ostra
1 główka czosnku
120 ml octu jabłkowego
120 ml oliwy z oliwek
ok. 100 g ksylitolu – lub innego preferowanego słodzidła
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Bakłażany myjemy, kroimy na ćwiartki, a te na mniejsze kawałki. Zasalamy, odstawiamy na ok. 4 godziny, odsączamy z soku. Obgotowujemy w wodzie przez ok. 5 minut, odsączamy na durszlaku.
2. Paprykę myjemy oczyszczamy z nasion, odcinamy białą cześć ze środka (gorzka), kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy obrany czosnek, blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę.
3. Do sosu paprykowego dodajemy oliwę, ocet, ksylitol, sól, gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy bakłażany i ponownie gotujemy ok. 10 minut.
4. Gorącymi napełniamy słoiki, uciskamy, zakręcamy i gotujemy w wyłożonym ścierką garnku przez ok. 20 minut. Odkręcamy do góry dnem, przykrywamy ścierką, zostawiamy do wystygnięcia.
Z czym to sie je?
Zrobiłam ale z pieczonego bakłażana. Bakłażana kroję na mniejsze kawałki i piekę na blaszce wyłożonej papierem aż lekko zbrązowieje. Potem wrzucam do przygotowanego sosu i zagotowuję i gorące do słoików. Bardzo dobry jest też na świeżo i do słoików bakłażan w pomidorach. Podsmażam cebulę z czosnkiem, dodaję pokrojone pomidory. Jak się lekko rozgotują wrzucam upieczonego w kawałkach bakłażana , zagotowuję i gorące do słoików. Na bieżące zjedzenie kilka minut podduszam. Przyprawiam solą, pieprzem i dorzucam ostrą paprykę. Można doprawić bazylią lub ziołami prowansalskimi według uznania.
Czy bakłażany też posolić na 4godz i dopiero upiec?
Pyszne ???? właśnie zjadłam jeden słoik, żeby przekonać się, czy warto robić więcej i warto ???? zdecydowanie
Olu, bardzo się cieszę Dziękuję za rekomendację. 🙂
Ciekawy przepis:) Mam pytanko: czy bakłażana też blendujemy czy zostawiamy w kawałkach? Dzięki za odpowiedź.
Bakłażany zostają w kawałkach. Pozdrawiam! :*
Aga a co się nada zamiast octu jabłkowego? I czy zamiast oliwy z oliwek można dodać oliwę z pestek winogrona ?
Olej z pestek winogron może być, co do podmiany octu, to pewnie jakiś sok z cytryny by się sprawdził, ale nie robiłam.
Nie mogę odkryć w przepisie, kiedy dodajemy oliwę?
Beata, dziękuję za zwrócenie uwagi – już dopisałam. Uściski :*
Zrobiłam, są przepyszne
Bardzo się ciesze!
Buziaki :*
ale pycha!
O tak! Dziękuję. :* Są naprawdę smaczne. Buziaki ???