Lubię bakłażany w wielu postaciach – w zimowych słoikach również. Przy ich wekowaniu podglądam specjalistów – Gruzinów, Włochów… Jak się uczyć, to od najlepszych. 😀

Dzisiaj zapraszam Cię do kuchni gruzińskiej – będzie pysznie i aromatycznie… Przepis jest niezwykle prosty, a jedzenie niezwykle przyjemne. Do obiadu, jako zakaska ideał. 😀

Składniki (ok. 4 słoiki 500 ml):

1 kg bakłażanów

600 g papryki czerwonej

1 papryczka ostra

1 główka czosnku

120 ml octu jabłkowego

120 ml oliwy z oliwek

ok. 100 g ksylitolu – lub innego preferowanego słodzidła

2 łyżeczki soli

Wykonanie:

1. Bakłażany myjemy, kroimy na ćwiartki, a te na mniejsze kawałki. Zasalamy, odstawiamy na ok. 4 godziny, odsączamy z soku. Obgotowujemy w wodzie przez ok. 5 minut, odsączamy na durszlaku.

2. Paprykę myjemy oczyszczamy z nasion, odcinamy białą cześć ze środka (gorzka), kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy obrany czosnek, blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę.

3. Do sosu paprykowego dodajemy oliwę, ocet, ksylitol, sól, gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy bakłażany i ponownie gotujemy ok. 10 minut.

4. Gorącymi napełniamy słoiki, uciskamy, zakręcamy i gotujemy w wyłożonym ścierką garnku przez ok. 20 minut. Odkręcamy do góry dnem, przykrywamy ścierką, zostawiamy do wystygnięcia.

Komentarze:
14 komentarzy
  1. IK 15 września, 2023 at 18:55 - Reply

    Zrobiłam ale z pieczonego bakłażana. Bakłażana kroję na mniejsze kawałki i piekę na blaszce wyłożonej papierem aż lekko zbrązowieje. Potem wrzucam do przygotowanego sosu i zagotowuję i gorące do słoików. Bardzo dobry jest też na świeżo i do słoików bakłażan w pomidorach. Podsmażam cebulę z czosnkiem, dodaję pokrojone pomidory. Jak się lekko rozgotują wrzucam upieczonego w kawałkach bakłażana , zagotowuję i gorące do słoików. Na bieżące zjedzenie kilka minut podduszam. Przyprawiam solą, pieprzem i dorzucam ostrą paprykę. Można doprawić bazylią lub ziołami prowansalskimi według uznania.

    • Beti 26 września, 2023 at 13:25 - Reply

      Czy bakłażany też posolić na 4godz i dopiero upiec?

  2. Ola 12 sierpnia, 2023 at 17:18 - Reply

    Pyszne ???? właśnie zjadłam jeden słoik, żeby przekonać się, czy warto robić więcej i warto ???? zdecydowanie

    • Aga Bezglutenowe Jadło 14 sierpnia, 2023 at 07:48 - Reply

      Olu, bardzo się cieszę Dziękuję za rekomendację. 🙂

  3. Karen09 29 marca, 2021 at 16:30 - Reply

    Ciekawy przepis:) Mam pytanko: czy bakłażana też blendujemy czy zostawiamy w kawałkach? Dzięki za odpowiedź.

    • Aga Bednarska 3 kwietnia, 2021 at 11:45 - Reply

      Bakłażany zostają w kawałkach. Pozdrawiam! :*

  4. Aniela 8 września, 2020 at 06:51 - Reply

    Aga a co się nada zamiast octu jabłkowego? I czy zamiast oliwy z oliwek można dodać oliwę z pestek winogrona ?

    • Aga Bednarska 11 września, 2020 at 04:18 - Reply

      Olej z pestek winogron może być, co do podmiany octu, to pewnie jakiś sok z cytryny by się sprawdził, ale nie robiłam.

  5. Beata 6 września, 2020 at 15:12 - Reply

    Nie mogę odkryć w przepisie, kiedy dodajemy oliwę?

    • Aga Bednarska 7 września, 2020 at 19:53 - Reply

      Beata, dziękuję za zwrócenie uwagi – już dopisałam. Uściski :*

  6. Magda 8 grudnia, 2019 at 15:57 - Reply

    Zrobiłam, są przepyszne

    • Aga Bednarska 8 grudnia, 2019 at 16:15 - Reply

      Bardzo się ciesze!
      Buziaki :*

  7. Magdalena 7 września, 2019 at 18:13 - Reply

    ale pycha!

    • Aga Bednarska 8 września, 2019 at 06:43 - Reply

      O tak! Dziękuję. :* Są naprawdę smaczne. Buziaki ???