Lubię bakłażany w wielu postaciach – w zimowych słoikach również. Przy ich wekowaniu podglądam specjalistów – Gruzinów, Włochów… Jak się uczyć, to od najlepszych. 😀
Dzisiaj zapraszam Cię do kuchni gruzińskiej – będzie pysznie i aromatycznie… Przepis jest niezwykle prosty, a jedzenie niezwykle przyjemne. Do obiadu, jako zakaska ideał. 😀
Składniki (ok. 4 słoiki 500 ml):
1 kg bakłażanów
600 g papryki czerwonej
1 papryczka ostra
1 główka czosnku
120 ml octu jabłkowego
120 ml oliwy z oliwek
ok. 100 g ksylitolu – lub innego preferowanego słodzidła
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Bakłażany myjemy, kroimy na ćwiartki, a te na mniejsze kawałki. Zasalamy, odstawiamy na ok. 4 godziny, odsączamy z soku. Obgotowujemy w wodzie przez ok. 5 minut, odsączamy na durszlaku.
2. Paprykę myjemy oczyszczamy z nasion, odcinamy białą cześć ze środka (gorzka), kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy obrany czosnek, blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę.
3. Do sosu paprykowego dodajemy oliwę, ocet, ksylitol, sól, gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy bakłażany i ponownie gotujemy ok. 10 minut.
4. Gorącymi napełniamy słoiki, uciskamy, zakręcamy i gotujemy w wyłożonym ścierką garnku przez ok. 20 minut. Odkręcamy do góry dnem, przykrywamy ścierką, zostawiamy do wystygnięcia.
ale pycha!
O tak! Dziękuję. :* Są naprawdę smaczne. Buziaki ???
Zrobiłam, są przepyszne
Bardzo się ciesze!
Buziaki :*
Nie mogę odkryć w przepisie, kiedy dodajemy oliwę?
Beata, dziękuję za zwrócenie uwagi – już dopisałam. Uściski :*
Aga a co się nada zamiast octu jabłkowego? I czy zamiast oliwy z oliwek można dodać oliwę z pestek winogrona ?
Olej z pestek winogron może być, co do podmiany octu, to pewnie jakiś sok z cytryny by się sprawdził, ale nie robiłam.
Ciekawy przepis:) Mam pytanko: czy bakłażana też blendujemy czy zostawiamy w kawałkach? Dzięki za odpowiedź.
Bakłażany zostają w kawałkach. Pozdrawiam! :*