Lubię bakłażany w wielu postaciach – w zimowych słoikach również. Przy ich wekowaniu podglądam specjalistów – Gruzinów, Włochów… Jak się uczyć, to od najlepszych. 😀

Dzisiaj zapraszam Cię do kuchni gruzińskiej – będzie pysznie i aromatycznie… Przepis jest niezwykle prosty, a jedzenie niezwykle przyjemne. Do obiadu, jako zakaska ideał. 😀

Składniki (ok. 4 słoiki 500 ml):

1 kg bakłażanów

600 g papryki czerwonej

1 papryczka ostra

1 główka czosnku

120 ml octu jabłkowego

120 ml oliwy z oliwek

ok. 100 g ksylitolu – lub innego preferowanego słodzidła

2 łyżeczki soli

Wykonanie:

1. Bakłażany myjemy, kroimy na ćwiartki, a te na mniejsze kawałki. Zasalamy, odstawiamy na ok. 4 godziny, odsączamy z soku. Obgotowujemy w wodzie przez ok. 5 minut, odsączamy na durszlaku.

2. Paprykę myjemy oczyszczamy z nasion, odcinamy białą cześć ze środka (gorzka), kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy obrany czosnek, blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę.

3. Do sosu paprykowego dodajemy oliwę, ocet, ksylitol, sól, gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy bakłażany i ponownie gotujemy ok. 10 minut.

4. Gorącymi napełniamy słoiki, uciskamy, zakręcamy i gotujemy w wyłożonym ścierką garnku przez ok. 20 minut. Odkręcamy do góry dnem, przykrywamy ścierką, zostawiamy do wystygnięcia.

Komentarze:
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
3 lat temu

ale pycha!

Magda
Magda
3 lat temu

Zrobiłam, są przepyszne

Beata
Beata
2 lat temu

Nie mogę odkryć w przepisie, kiedy dodajemy oliwę?

Aniela
Aniela
2 lat temu

Aga a co się nada zamiast octu jabłkowego? I czy zamiast oliwy z oliwek można dodać oliwę z pestek winogrona ?

Karen09
Karen09
1 rok temu

Ciekawy przepis:) Mam pytanko: czy bakłażana też blendujemy czy zostawiamy w kawałkach? Dzięki za odpowiedź.