Owoce w sokach własnych, to „babcina” metoda na przetwory. Obecnie cukier jest tani, tak powszedni, że nie wyobrażamy sobie, jak można by było zrobić słoiki bez niego. Dawano sobie radę i dawać można. 😉 Agrest w soku truskawkowym doskonale ze sobą harmonizuję, stanowiąc w zimie nie lada smakołyk.
Składniki:
1 kg agrestu- ładnego, bez brązowych plamek
1 kg truskawek
5 łyżek ksylitolu- opcjonalnie, chociaż truskawki z agrestem radziłabym dosłodzić, bo kwaśne
Wykonanie:
1. Owoce przebrać, oczyścić, umyć, odsączyć na durszlaku.
2. Truskawki wstawić do garnka z grubym dnem lub emaliowanego- przez ok. 30 minut dusić, a potem przetrzeć przez sitko.
3. Agrest zwarto układać w słoikach, zalać powstałym sokiem truskawkowym, dosłodzić.
4. Pasteryzować przez ok. 30 minut w temperaturze 95 stopni- woda musi przykrywać słoiki. Po wyjęciu przewrócić do góry dnem, aby się dobrze zassały.
Komentarze: