Na blogu jest już kilka przepisów na bezglutenowe pączki – na drożdżach, bez drożdży, pączki oszukane – jednak tego deseru nigdy za wiele, dokładam więc kolejny. 😀 Grunt, żeby każdy był inny, żeby było w czego wybierać. 🙂 

Z ciasta zrobisz zarówno klasyczne pączki, jak i oponki. Deser wychodzi lekki i miękki. Dodatek octu sprawia, że podczas smażenia nie chłoną tłuszczu. Zamiast octu możesz dodać spirytusu lub soku z cytryny – spełni taką samą rolę. 

Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. 

Jeżeli chcesz stworzyć komfortowe warunki wzrostu dla ciasta umieść je na ten czas w zawiązanej reklamówce. Tym sposobem ciasto nie wysycha, szybciej wzrasta. Oczywiście możesz to samo osiągnąć używając folii spożywczej – dla mnie reklamówka jest praktyczniejsza po prostu. 😉  

Zapraszam! 

Składniki (ok. 10 sztuk):

Zaczyn:

120 ml napoju roślinnego – u mnie migdałowe 

5 g  świeżych drożdży 

1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

100 g skrobi ryżowej opcjonalnie kukurydzianej 

60 g mąki ryżowej

35 g mąki z sorgo 

25 g skrobi ziemniaczanej 

30 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła 

10 g mąki sojowej, ciecierzycy lub białka grochowego – ciecierzyca będzie w cieście lekko wyczuwalna (ja robiłam z ciecierzycą)

40 g margaryny roślinnej lub masła ghee – rozpuszczone, przestudzone

9 g łuski babki jajowatej 

1 jajko

2 żółtka 

20 ml octu – u mnie ocet winny 

1 łyżeczka esencji waniliowej 

szczypta soli 

Nadzienie:

Gęsty dżem, marmolada

Wykonanie: 

  1. Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy. 
  2. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, zaczyn, mieszamy drewnianą łyżką.
  3. Dodajemy do ciasta ubite z ksylitolem jajka, rozpuszczony tłuszcz, ocet, sól, mieszamy przez ok. 4 minuty. 
  4. Ciasto przykrywamy (czytaj wstęp), odstawiamy na ok. 1,5 godziny lub do podwojenia wzrostu ciasta. 
  5. Ciasto wyjmujemy na obficie podsypany mąką ryżową blat/stolnicę, delikatnie wgniatamy ją w ciasto, tak by można było swobodnie je rozwałkować. 
  6. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 1 cm grubości, wycinamy krążki – na jednym krążku umieszczamy nadzienie, drugim krążkiem je przykrywamy. Dociskamy brzegi a następnie ponownie używając foremki/szklanki do wycinana docinając je wyrównujemy tym samym brzegi (opcjonalnie).
  7. Tak uformowane pączki umieszczamy na podsypanej mąką desce, spryskujemy wodą, by nie wysychało i nie pękało, umieszczamy pod przykryciem na ok. 40 minut. 
  8. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, osuszamy na ręczniku papierowym.

Chcesz zobaczyć, jak pączki wyglądają po usmażeniu? Proszę <klik>

Komentarze:
guest
47 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Iza
Iza
2 lat temu

Aga kochana!
Na ile czasu odstawić zaczyn?
Ile to 1,4 godziny (jedna czwarta czy 1h 40 min?)
Czy oponki to wystarczyz krążki szlanką i w środku dziurkę naparstkiem/nakrętką?

Konstancja
Konstancja
2 lat temu

1.5 h to chyba półtorej czyli 90 min.

Konstancja
Konstancja
2 lat temu

Mam problem z mąka sorgo. Kupilam kasze, bo mąki nie znalazłam i chciałam sama zmielic. Niestety mąka ma pełno grudek i jeszcze jako tako w ciescie pychotce jest to do przeżycia, to obawiam się, że pączki tego nie ogarną. W czym mielisz na makę? Moja podróbka termomixa nie podolala… natomiast gryka jest ok po zmieleniu, sorgo niet. A przepis na pewno wypróbuję!

Edi
Edi
2 lat temu

Czym można zastąpić mąkę sojową?
Niestety nie mogę jej jeść przy mojej chorobie ponieważ soja podwyższa poziom estrogenów

Malwina
Malwina
2 lat temu

Witam czym mozna zastapic skronie ryżową….?mam make ziemniaczana i z tapioki czy ktoras bedzie odpowiednia jesli tak jakoe proporcje?
Pozdrawiam i milego dnia życzę!!

Gosia
Gosia
2 lat temu

Czy białko konopne sprawdzi się zamiast ciecierzycy, mąki grochowej czy sojowej?

Magdalena
Magdalena
2 lat temu

A można pominąć mąkę sojową bo nie mam?

Marzena
Marzena
2 lat temu

Jeśli się ktoś zastanawia czy robić?… ROBIĆ! Ciasto delikatne, puszyste, niemal tradycyjne, nie za słodkie:) Zjedzone co do okruszka:)

Rydzewka
Rydzewka
2 lat temu

Twoje przepisy są poprostu super , ale pączków jeszcze nie robiłam. Mam pytanko , mogę czymś zastąpić mąkę z sorgo ? I czym się różni mąka ryżowa od skrobi ryżowej? Poprostu nie spotkałam w żadnym sklepie. Dzięki i pozdrawiam

Gosia
Gosia
2 lat temu

dziekuje za piekny przepis. Czy można zastąpić w nim czymś jajka? Jeśli tak, czym? moja celiakia bardzo nie lubi się z jajkami, a te pączki wyglądają tak kusząco ?

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Jaka margaryna wegańska będzie dobra? Pytam, bo zauważyłam, że margaryny wegańskie mają dużo wody w składzie

Luiza
Luiza
2 lat temu

Dzień dobry ? czym mogę zastąpić łuskę babki jajowatej?? Pozdrawiam.

Beata
Beata
Reply to  Aga Bednarska
1 rok temu

Pani Agnieszko, czy łuska ma być w całości czy zmielona?

Emilia
Emilia
2 lat temu

Dzien dobry ?
Czy mysli Pani ze skladniki moglabym wymieszac w Thermomixie ? Chcialabym zrobic z potrojnej porcji ?
Pozdrawiam

Mariola
Mariola
Reply to  Emilia
2 lat temu

O szalonaaaaa. Da się ale próbowała bym najpierw z maks dwóch porcji bo nie wiesz czy Ci/rodzince będą smakowały. Powodzenia.

Aga Z.
Aga Z.
2 lat temu

Robiłam wczoraj z tego przepisu obważanki, wyszly przepyszne, do wieczoru wszystkie zniknęły 🙂 Ciasto pracuje inaczej niż pszenne, ale kwestia chwili przyzwyczajenia i wycinanie szło bardzo dobrze. Zdarzyło mi się niektóre obwazanki przerwać przekładając do garnka, myślę że to kwestia wprawy. Jako rasowy słodyczożerca będę ćwiczyć pewnie jeszcze wiele razy 🙂 ps. Właśnie przeczytałam o niepolecanym mieleniu sorgo w domowch mlynkach- ja właśnie dokladnie tak zrobiłam;) i przyznaję rację, faktura tej mąki była wyczuwalna, co generalnie nie przeszkodziło w wyprodukowanie pulchnego ciasta 🙂 Następnym razem jednak dodalabym tą mieloną w sklepie lub zamiennik.

Ewelina
Ewelina
2 lat temu

A ja z pytaniem czy można zostawić ciasto na noc w lodówce by rosło i uformować i usmażyć rano? Byłoby idealnie na czwartek ? Pozdrawiam ?

Ania
Ania
2 lat temu

Witam, do wykonania pączków z tego przwpisu potrzeba tylko 5g drożdży świeżych?

Milena
Milena
2 lat temu

Mogę zastąpić świeże drożdże tymi z proszku?

Piotr
Piotr
2 lat temu

Naprawdę potrzebne jest tylko 5g drożdży? Moze 50g :p. Bede wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam

Piotr
Piotr
Reply to  Piotr
2 lat temu

I czy zamiast skrobi ziemiaczanej mozna użyć z tapioki?

Ilona
Ilona
2 lat temu

Aga, jakiej konsystencji powinno być ciasto po wymieszaniu składników a przed wyrośnięciem? Czy ono powinno być bardziej luźne czy już mniej więcej takiej kosystencji jak na zdjęciu? Próbowałam z jajami przepiorczymi i nie jestem pewna czy utrafiłam 😉

Kato
Kato
2 lat temu

Niestety mi nie wyszły ?I faworki też nie. Pączki przynajmniej nie smakują tak źle jak wyglądają (przynajmniej po usmażeniu. Ciekawe jakie będą jutro), ale faworki wylądowały w koszu…Może kiedyś coś mi w końcu wyjdzie, ale póki co- wszystko do bani. Od czego zacząć, żeby się nie poddać? Niby wszystko robię jak w przepisach, a tu takie niewypały…

Karo
Karo
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

Faworki wyszły twarde i niesmaczne. Jak deski. Wszystkie składniki jak w przepisie, a ciasto wyszło jak na marcepan. Zastanawiam się czy to nie kwestia mielenia migdałów. Przy mieleniu zawsze wydziela się tłuszcz i nie da się zmielić na pył. Może to jest przyczyna?

Eva
Eva
2 lat temu

Witam, ciasto na pączki wyszło wyśmienite 🙂 – fantastyczny przepis, jedynie co bym zmieniła to proces klejenia. Wystarczy podzielić ciasto na kawałki i w rękach robić kulki dokładając do środka ulubiony dodatek. Jak je wykroiłam szklanką zgodnie z przepisem to wyrosły ale były trochę puste w środku. Te robione ręcznie były jak ze sklepu. Smakowo rewelacja!!