Odpowiadając na prośby czytelników co jakiś czas będę wrzucała receptury, w których wykorzystałam mąkę kukurydzianą. Sama jej nie za często używam – kilogram starcza mi na rok 😀 – ale piszecie i macie. 😀
Mąka kukurydziana z racji swoich właściwości doskonale nadaje się do kruchych wypieków. Ciacha, ciasta w których zależy nam na chrupkości zyskają na jej dodaniu.
Jeżeli nie możesz/ nie chcesz używać mąki kukurydzianej, zamień ją na sorgo.
Składniki ( ok. 20 – 30 sztuk – zależy jaka wielkość) :
Ciasto:
60 g margaryny wegańskiej bio lub jeżeli możesz masła
90 g jogurtu roślinnego – u mnie kokosowy
50 g dyni – ugotować na parze
70 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej
60 g mąki kukurydzianej lub sorgo
35 g mąki ryżowej
30 g ksylitolu puder lub preferowanego słodzidła, cukru
10 g mąki sojowej – zamiennie innej białkowej np. białko grochowe
ok. 60 ml wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
8 g łuski babki jajowatej
Nadzienie:
dżem, powidła – gęste – u mnie domowe morelowe
Wykonanie:
- Ugotowaną na parze dynie blendujemy z jogurtem.
- Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, tłuszcz, dłońmi łączymy składniki.
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, przykrywamy, odstawiamy je na ok. 15 minut.
- Na podsypanej mąką ryżową stolnicy wałkujemy ciasto, wycinamy szerokie prostokąty, a następnie trójkąty, zwijamy zaczynając od szerszej części, formujemy rogaliki.
- Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.
- Pudrujemy słodzidłem.
Zamiast mąki sojowej dodałam gryczanej, użyłam mleka kokosowego Real thai ,reszta jak w przepisie.Waga dyni przed gotowaniem na parze.
Mi też nie wyszły , ciasto się rwało i nie bylo mowy o zwijaniu w rozki. Dodawałam więcej łuski i wyrabiałam.Rogaliki przy próbie zwijania łamały się na pól.Zrobiłam z nich ciasteczka z foremki , chociaż nie było łatwo pracować z ciastem.Ciasteczka wyszły twarde chyba od nadmiaru łuski.Bedę jeszcze proóbować bo dziecko marzy o rogalikach.
Ewa, czy była jakaś zamiana, pominiecie składników?
Aga, ciasto wyszło mi za rzadkie, co zrobiłam nie tak? przy późniejszym dodawaniu mąk „na oko” dla zagęszczenia, wyrobiło się, ale rwało przy zawijaniu.
Wygląda, jakby łuski nie było… Jeżeli dodałaś wszytko tak, tak w przepisie, powinno wyjść bez kłopotu.
Dziękuję bardzo za przepis, mój syn jest zachwycony. Dodam że robiłam na żółtkach, na mace z tapioki i ryżowej (nie wiedziałam nawet że jest coś takiego jak skrobia ryzowa – gdzie to kupić? :)) i wyszły cudowne! Maki dosypywalan na oko na przemiennie tapioki i ryżowej i zagniatalam. Dibrze że robiłam podwójna porcje bo moje dzieci zjadły cała pierwsza blachę… Dziękuję za inspiracje
❤️❤️❤️ Jak miło mi to czytać! ? Ja skrobię ryżową kupuje na necie w azjatyckim sklepie – nawiasem pokecam ją bardzo… Ściskam Was mocno!
Cieszę się, że trafiłam na Pani blog. Będę korzystać! 🙂
Pozdrawiam Serdecznie, Emilia
Emilia, czuj się, jak u siebie. :* Do napisania… Uściski. :*
Zrobiłam-absolutnie przepyszne!!!
Ewa❤️, pierwsza opinia i do tego pozytywna. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził… ?
Mąkę sojową lub grochową jaką inną można zastąpić? Gryczaną, z tapioki, owsianą?
Ciecierzyca, owsiana, gryczana niepalona też byłaby ok ale będzie posmak.
Jogurty wegańskie nie wchodzą w grę. Można to zastąpić?
Można próbować na tłustym mleku kokosowym.
Witam
Da radę bez dyni?
Czy można ją zamienić ?
Asiu, możesz zamienić na dwa żółtka surowe.
Dziekuje 😉
I ja ☺️