Przekąski, Ryż, Święta, okoliczności

Ryżowe dynie na Halloween. Bezglutenowe, wegańskie.

Pomysł na Halloween – mini dynie z ryżu na soku marchwiowym. Prosta przekąska lub dodatek do większego posiłku. Dzieci lubią takie jedzeniowe szaleństwa. 😀

Składniki ( ok. 8 sztuk):

200 ml ryżu – każda odmiana będzie dobra (tylko nie brązowy)

300 ml soku marchwiowego

100 ml wody

kurkuma – szczypta

chili kaszmirskie – szczypta

gałka muszkatołowa – szczypta

cynamon cejloński – szczypta

sól lub ksylitol (inne słodzidło) czy inne przyprawy – zależne od tego, czy chcemy ryz na słodko czy na wytrawnie

Dodatki:

kawałek łodygi selera naciowego, listki kolendry lub pietruszki, czarne oliwki

Wykonanie:

1. Ryż płuczemy, osuszamy na sitku, wrzucamy do nagrzanego rondla, chwile podprażamy, zalewamy sokiem, wodą, dodajemy kurkumę, gałkę muszkatołową, chili. Gotujemy do miękkości co jakiś czas mieszając – nie chcemy sypkiego ryżu, a z kleikiem.

2. Ryz studzimy ale z jeszcze ciepłego mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynek. Zawijamy w folie spożywczą, dociskamy, a następnie sznurkiem opasamy, by stworzyć charakterystyczne dyniowe wyżłobienia. Wstawiamy do lodówki.

3. Po rozwinięciu z łodyżki selera tworzymy szypułkę, obok niej wtykamy listek kolendry, przyklejamy oczka, zęby z kawałków oliwek (można to zrobić już przed zawinięciem). Jeżeli chcemy odgrzać, to robimy to w naczyniu parowym lub durszlaku/sitku nad parą.

Tagged , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *