Przekąski

Chipsy ryżowo-kokosowe. Bez glutenu, bez jajka, bez mleka, bez cukru.


Zapraszam na świetną przekąskę- alternatywa dla chipsów. Proste w robocie, bardzo chrupiące. Po upieczeniu musimy dać im parę minut odpocząć, by kruchości nabrały. Ciasto im cieńsze, tym chrupki bardziej chrupiące. Grubsze mogą posłużyć tako dodatek do potraw.

Składniki:

175 g mąki ryżowej

90 gram wiórek niesiarkowanych (siarkowane mogą popsuć teksturę)

240 ml wody-wrząca

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka soli

Tłuszcz do głębokiego smażenia- preferowany

Czarnuszka, czarny sezam- do wyboru

Inne przyprawy ulubione możemy dodawać wedle uznania.


Wykonanie:

1. Mąkę ryżową prażymy na patelni przez ok. 5 minut.

2. Wiórka kokosowe, przyprawy, cebulę, czosnek rozdrabniamy w rozdrabniaczu przez kilka minut.

3. Mąkę i pastę kokosową mieszamy dokładnie razem. We wrzącej wodzie rozpuszczamy sól, wlewamy powoli i drewnianą łyżka mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 15 minut.

4. Wałkujemy na papierze i przez papier do pieczenia. Jeżeli się przykleja, podsypmy odrobiną mąki ryżowej.

5. Wykrawamy dowolne kształty. Nożem podnosimy je, bo ciasto jest delikatne i może się porwać, albo podkleić. Wrzucamy do nagrzanego tłuszczu i smażymy na złoty kolor.

Tagged , , , ,

4 thoughts on “Chipsy ryżowo-kokosowe. Bez glutenu, bez jajka, bez mleka, bez cukru.

    1. Justyna, smażę na klarowanym lub, jak go mam niewiele, a smażenie krótkie, na ryżowym czy kokosowym rafinowanym. Ale tak po prawdzie, to nie ma różnicy, użyj takiego tłuszczu, na jakim smażysz. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *