Święta, to czas, kiedy chętniej sięgam po buraczki. Chyba wtedy wszystkiego się bardziej chce albo musi chcieć. Nawet długie pieczenie buraków nie straszne… Nastawiam ich wtedy z 3 kilogramy. Mają starczyć na sałatki, roladki, ćwikłę i na jajka.
Nadziewane jajka są bardzo smaczne. W tak zakamuflowanej postaci smakują mi nawet żółtka, których nie lubię. W dzieciństwie siostra zjadała żółtka, a ja białka i jakoś się równoważyło. 🙂
Przekąskę robi się bardzo szybko,o ile buraczek jest już upieczony lub ugotowany. Moja starsza córka może zajadać się nimi bez umiaru – jak to w święta bywa. 🙂
Faszerowane jajka możemy podawać ze szczypiorkiem, ogórkiem lub śledziem. W każdej wersji jest dobrze.
5 jaj
Ok. 2 płaty śledzia – jeżeli robimy wersję z kładzionym na buraczkach śledziem
1 średni burak ćwikłowy ugotowany lub upieczony – starty na drobnej tarce
1 średni ogórek kwaszony – pokrojony w drobniutką kostkę + jeden mały ogórek na wierzch jajek
1 malutka cebula szalotka – pokrojona w drobną kostkę
1 łyżka majonezu (bez cukru będzie domowy, na rynku polskim można też kupić przynajmniej jeden 3xbez)
1/3 łyżeczki soku z cytryny lub do smaku
Szczypiorek opcjonalnie koperek
Sól
1. W misce umieszczamy zimne buraczki, cebule, ogórka.
2. Jajka kroimy na pół, wyciągamy żółtka, które dokładamy do warzyw. Dokładnie mieszamy, dodając łyżkę majonezu. Próbujemy doprawiając do smaku odrobiną soli, sokiem z cytryny.
3. Wykładamy farsz na jajka, a na niego według uznania szczypiorek, ogórek lub kawałek śledzia. Chłodzimy. Można udekorować dodatkowo kleksem z majonezu wyciśniętym przez rękaw cukierniczy lub woreczek z obciętym rogiem.
Rady/uwagi:
- jeżeli lubimy chrzan, to do drobno startych buraczków dodajmy z 1/3 łyżeczki startego chrzanu, ksylitolu do smaku lub inne preferowanego słodzidło. W takiej wersji nie dodawałabym już ogórka ale dodałabym winne jabłko.
Ooo, jakie to przepyszne wyszlo! Zniknelo juz (ja +maz). Nie mialam ani sledzia ani ogorka ani chrzanu. Starlam kwasne jablko. Nagle mi sie przypomnialo, ze mam chrzan w proszku, to go walnelam. Dalam sok z cytryny. Ciagle jakies mdlawe wychodzilo. Tu zaszalalam i rabnelam od siebie troche octu jablkowego. To bylo to, od razu inny smak. Na gore dalam do dekoracji szczypiorek i jadalny kwiatek ogorecznika lekarskiego. Do obiadu troche za malo czasu bylo w lodowce. Dopiero wieczorem jak zrobilismy drugie podejscie, to bylo juz niebo w gebie. Radze wiec by to danie pare dobrych godzin w lodowce spedzilo.
Aga, podaj proszę co to za majonez 3 bez wynalazlas ;). Ja ciągle zerkam na sklepowe półki, ale nic takiego nie mogę znaleźć.
Jak długo mogą leżec ugotowane buraczki w lodówce?
Świetnie, że tak fajnie „zebrałaś” te świąteczne przepisy :). Dzięki! ❤
Monika, firma poloniak.pl – na facebooku, na stronie bloga, pod zdjęciem jajek w komentarzu dałam foto. Buraczki z 5 dni spokojnie poleżą. Ściskam. ?