Przepis prosty i po składnikach można zawyrokować, że szału nie będzie, ale na szczęście rozczarujemy się pozytywnie 😀  Serek jest bardzo smaczny. Idealny na krakersy czy inne pieczywo. Dużo dla smaku robi czosnek niedźwiedzi, więc jeżeli lubimy, to nie oszczędzajmy go.

Składniki:

150 g migdałów bez skórki – namoczonych na noc lub na ok. 9 godzin

2 łyżek soku z limonki lub cytryny

1 ząbek czosnku

3/4 – 1  łyżeczka soli – u mnie zawsze kłodawska

3 łyżek oliwy lub innego oleju

Suszony czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, orzechy, chili do posypania lub inne zioła, nasiona które lubimy.

Wykonanie:

1. Namoczone migdały odsączamy na sitku przez ok. 1 godzinę

2. Umieszczamy je wraz z pozostałymi składnikami w rozdrabniaczu i mielimy na jak najgładszą masę do momentu, aż widzimy, że zaczyna się sklejać.

3. Umieszczamy migdały na blasze. ugniatamy i podpiekamy w 150 stopniach ok. 20 minut.

4. Wyjmujemy, mieszamy masę widelcem, formujemy koła, kulki czy walce i obtaczamy w ziołach, orzechach.

5. Wstawiam na kilka godzin do lodówki – na zdjęciu jest bez tego etapu, a widać, że ładnie fason trzyma. 😉

Rady:

  • jeżeli mamy pod ręką drożdże nieaktywne, to możemy z 1 łyżeczkę dodać. Robiłam bez;
  • etap w piekarniku jest istotny, ma na celu odparowanie wody, zmienia smak, więc nie pomijajmy go. Znaczy możemy, ale wtedy będzie bardziej wilgotny;
  • próbujmy i doprawiajmy solą według swojego upodobania.

Komentarze:
guest
11 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
marta
marta
5 lat temu

Czy można użyć migdałów w płatkach?

Ewa
Ewa
5 lat temu

Bardzo dobry serek! Obtoczylam ziołami prowansalskimi i suszonym pomidorem.

Graża
Graża
5 lat temu

Próbuję przepisu! Jestem bardzo ciekawa rezultatu. Dam znać jak mi poszło. Pozdrawiam i dziękuję za inspirurach stronę.
Fanka bezglutenu i bez nabiału 🙂

Graża
Graża
5 lat temu

Ach…błędów nie można edytować …mialo być: dziękuję za inspirującą stronę. .. 😉

pozdrawiam Teresa
pozdrawiam Teresa
4 lat temu

witam, mam pytanie jakiego typu „rozdrabniacz ” był uzyty w przepisie, chciałabym, zakupić lub czy zwykły blender ręczny da radę ?

Sławek
Sławek
4 lat temu

Witam,
Czym można zastąpić cytrynę w Twoim przepisie ? Wnuczek ma oznaczoną cytrynę w badaniach IgE jako produkt o znacznie podwyższonym poziomie reakcji. A może masz inny przepis na serek bez cytryny ?
Pozdrawiam,