Przepis prosty i po składnikach można zawyrokować, że szału nie będzie, ale na szczęście rozczarujemy się pozytywnie 😀  Serek jest bardzo smaczny. Idealny na krakersy czy inne pieczywo. Dużo dla smaku robi czosnek niedźwiedzi, więc jeżeli lubimy, to nie oszczędzajmy go.

Składniki:

150 g migdałów bez skórki – namoczonych na noc lub na ok. 9 godzin

2 łyżek soku z limonki lub cytryny

1 ząbek czosnku

3/4 – 1  łyżeczka soli – u mnie zawsze kłodawska

3 łyżek oliwy lub innego oleju

Suszony czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, orzechy, chili do posypania lub inne zioła, nasiona które lubimy.

Wykonanie:

1. Namoczone migdały odsączamy na sitku przez ok. 1 godzinę

2. Umieszczamy je wraz z pozostałymi składnikami w rozdrabniaczu i mielimy na jak najgładszą masę do momentu, aż widzimy, że zaczyna się sklejać.

3. Umieszczamy migdały na blasze. ugniatamy i podpiekamy w 150 stopniach ok. 20 minut.

4. Wyjmujemy, mieszamy masę widelcem, formujemy koła, kulki czy walce i obtaczamy w ziołach, orzechach.

5. Wstawiam na kilka godzin do lodówki – na zdjęciu jest bez tego etapu, a widać, że ładnie fason trzyma. 😉

Rady:

  • jeżeli mamy pod ręką drożdże nieaktywne, to możemy z 1 łyżeczkę dodać. Robiłam bez;
  • etap w piekarniku jest istotny, ma na celu odparowanie wody, zmienia smak, więc nie pomijajmy go. Znaczy możemy, ale wtedy będzie bardziej wilgotny;
  • próbujmy i doprawiajmy solą według swojego upodobania.

Komentarze:
11 komentarzy
  1. Sławek 23 września, 2018 at 11:37 - Reply

    Witam,
    Czym można zastąpić cytrynę w Twoim przepisie ? Wnuczek ma oznaczoną cytrynę w badaniach IgE jako produkt o znacznie podwyższonym poziomie reakcji. A może masz inny przepis na serek bez cytryny ?
    Pozdrawiam,

    • Aga Bednarska 24 września, 2018 at 20:08 - Reply

      Dzień dobry! Kwaskowość jest potrzebna, żeby kwaskowatość sera „podrabiać”. Może ocet jablkowy? Najlepiej próbować i pod smaka doprawić. Pozdrawiam

  2. pozdrawiam Teresa 27 czerwca, 2018 at 17:26 - Reply

    witam, mam pytanie jakiego typu „rozdrabniacz ” był uzyty w przepisie, chciałabym, zakupić lub czy zwykły blender ręczny da radę ?

    • Aga Bednarska 27 czerwca, 2018 at 20:14 - Reply

      Teresa, miałam (bo zepsulam) taki rozdrabniacz dołączony do ręcznego blendery boscha. Ogólnie idzie o to, że w rozdrabniaczu ostrza są proste, nie zagięte, jak w blenderach do góry i doskonale mielą. Nie robiłam ręcznym, ale boję się, że bedzie się zapychał (mało płynu), że trochę bedzie z tym zabawy, ale da się zrobić. Pozdrawiam. ???

  3. Graża 22 stycznia, 2018 at 21:36 - Reply

    Ach…błędów nie można edytować …mialo być: dziękuję za inspirującą stronę. .. 😉

  4. Graża 22 stycznia, 2018 at 21:33 - Reply

    Próbuję przepisu! Jestem bardzo ciekawa rezultatu. Dam znać jak mi poszło. Pozdrawiam i dziękuję za inspirurach stronę.
    Fanka bezglutenu i bez nabiału 🙂

    • Aga Bednarska 23 stycznia, 2018 at 17:12 - Reply

      Grażyna, jak coś miłego, to zawsze się wyłapie, o co idzie. 😀 Dziękuję Ci bardzo… Kolejnym serem parmezan będzie oszukany. Jest niezły. Mam nadzieję, że serki przypadną Ci do gustu. Ściskam i do napisania. :*

  5. Ewa 19 stycznia, 2018 at 22:06 - Reply

    Bardzo dobry serek! Obtoczylam ziołami prowansalskimi i suszonym pomidorem.

    • Aga Bednarska 20 stycznia, 2018 at 16:01 - Reply

      Cześć Ewa! Jak się cieszę… Twoja opinia jest pierwszą, którą o tym przepisie czytam. Kamień z serca… Dziękuję. :*

  6. marta 18 stycznia, 2018 at 10:57 - Reply

    Czy można użyć migdałów w płatkach?

    • Aga Bednarska 18 stycznia, 2018 at 12:03 - Reply

      Marta, ja właśnie takie miałam. Obkupiłam się na promocji kiedyś w Biedronce. 😉 Mam nadzieję, że „ser” posmakuję. Ściskam. :*