Przepis prosty i po składnikach można zawyrokować, że szału nie będzie, ale na szczęście rozczarujemy się pozytywnie 😀 Serek jest bardzo smaczny. Idealny na krakersy czy inne pieczywo. Dużo dla smaku robi czosnek niedźwiedzi, więc jeżeli lubimy, to nie oszczędzajmy go.
Składniki:
150 g migdałów bez skórki – namoczonych na noc lub na ok. 9 godzin
2 łyżek soku z limonki lub cytryny
1 ząbek czosnku
3/4 – 1 łyżeczka soli – u mnie zawsze kłodawska
3 łyżek oliwy lub innego oleju
Suszony czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, orzechy, chili do posypania lub inne zioła, nasiona które lubimy.
Wykonanie:
1. Namoczone migdały odsączamy na sitku przez ok. 1 godzinę
2. Umieszczamy je wraz z pozostałymi składnikami w rozdrabniaczu i mielimy na jak najgładszą masę do momentu, aż widzimy, że zaczyna się sklejać.
3. Umieszczamy migdały na blasze. ugniatamy i podpiekamy w 150 stopniach ok. 20 minut.
4. Wyjmujemy, mieszamy masę widelcem, formujemy koła, kulki czy walce i obtaczamy w ziołach, orzechach.
5. Wstawiam na kilka godzin do lodówki – na zdjęciu jest bez tego etapu, a widać, że ładnie fason trzyma. 😉
Rady:
- jeżeli mamy pod ręką drożdże nieaktywne, to możemy z 1 łyżeczkę dodać. Robiłam bez;
- etap w piekarniku jest istotny, ma na celu odparowanie wody, zmienia smak, więc nie pomijajmy go. Znaczy możemy, ale wtedy będzie bardziej wilgotny;
- próbujmy i doprawiajmy solą według swojego upodobania.
Witam,
Czym można zastąpić cytrynę w Twoim przepisie ? Wnuczek ma oznaczoną cytrynę w badaniach IgE jako produkt o znacznie podwyższonym poziomie reakcji. A może masz inny przepis na serek bez cytryny ?
Pozdrawiam,
Dzień dobry! Kwaskowość jest potrzebna, żeby kwaskowatość sera „podrabiać”. Może ocet jablkowy? Najlepiej próbować i pod smaka doprawić. Pozdrawiam
witam, mam pytanie jakiego typu „rozdrabniacz ” był uzyty w przepisie, chciałabym, zakupić lub czy zwykły blender ręczny da radę ?
Teresa, miałam (bo zepsulam) taki rozdrabniacz dołączony do ręcznego blendery boscha. Ogólnie idzie o to, że w rozdrabniaczu ostrza są proste, nie zagięte, jak w blenderach do góry i doskonale mielą. Nie robiłam ręcznym, ale boję się, że bedzie się zapychał (mało płynu), że trochę bedzie z tym zabawy, ale da się zrobić. Pozdrawiam. ???
Ach…błędów nie można edytować …mialo być: dziękuję za inspirującą stronę. .. 😉
Próbuję przepisu! Jestem bardzo ciekawa rezultatu. Dam znać jak mi poszło. Pozdrawiam i dziękuję za inspirurach stronę.
Fanka bezglutenu i bez nabiału 🙂
Grażyna, jak coś miłego, to zawsze się wyłapie, o co idzie. 😀 Dziękuję Ci bardzo… Kolejnym serem parmezan będzie oszukany. Jest niezły. Mam nadzieję, że serki przypadną Ci do gustu. Ściskam i do napisania. :*
Bardzo dobry serek! Obtoczylam ziołami prowansalskimi i suszonym pomidorem.
Cześć Ewa! Jak się cieszę… Twoja opinia jest pierwszą, którą o tym przepisie czytam. Kamień z serca… Dziękuję. :*
Czy można użyć migdałów w płatkach?
Marta, ja właśnie takie miałam. Obkupiłam się na promocji kiedyś w Biedronce. 😉 Mam nadzieję, że „ser” posmakuję. Ściskam. :*