Recepturę na krążki napotkałam w przepisach kuchni indyjskiej, którą nawiasem uwielbiam. Niestety nie pamiętam, jak ta przekąska się nazywa.
Obważanki są bardzo smaczne, doskonale odnajdują się w towarzystwie sosu.
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 cebula
1/2 papryki żółtej albo zielonej
1/2-3/4 -szklanki wrzącej wody
spora szczypta pieprzu chili
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczka soli, lub mniej- zależne od preferencji
Olej kokosowy do smażenia lub inny preferowany tłuszcz
Wykonanie.
Mąkę ryżową przez ok. 2 minuty podprażamy na rozgrzanej patelni. Przesypujemy do miski, dodajemy wiórka, pokrojoną drobno cebulę, paprykę, przyprawy. Mieszamy
Wlewamy wrzącą wodę, mieszamy składniki łyżką, a po chwili miesimy ręką, aż ciasto zwiążę się w kule.
Odstawiamy na kilkanaście minut. W zwilżonych wodą dłoniach formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, robimy palcem otwór i formujemy obwarzanka. Smażymy na głębokim tłuszczu, na złoty kolor po ok 1 minucie z każdej strony.
Wszystkie receptury, na bieżąco, umieszczam na Facebooku. Zapraszam:
Witam.
nA JAKIM OLEJU pANI SMAŻYŁA OBWAŻANKI?
pOZDRAWIAM,
iZA Ł.
Iza, smażyłam na kokosowym. Pozdrawiam.