Szybka i smaczna przekąska.  Dla dzieci proponuję wersję bez smażenia.


Składniki:

1 opakowanie papieru ryżowego

Tłuszcz do smażenia.

Farsz:

1/2 szklanki zielonej soczewicy

1 szklanka wody

8 suszonych pomidorów (mogą być w zalewie)

1 cebula

2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, majeranek.

Natka pietruszki

Olej kokosowy do smażenia.

Oliwki-opcjonalnie

Wykonanie:

Soczewicę przepłukać, ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z łyżką oleju. Dodać posiekany czosnek i pokrojone pomidory. Jeszcze dwie minuty podsmażyć. Połączyć z ugotowaną soczewicą, zblendować. Dodać pietruszkę i doprawić do smaku solą i majerankiem. Zawijać w namoczony papier ryżowy-można nadziewać oliwkami. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Równie dobre są sajgonki nie smażone i lżej strawne- idealna propozycja dla dzieci.

Jeżeli interesują Cię przepisy wolne od glutenu, cukru, laktozy i chcesz być na bieżąco, zapraszam na:

Komentarze:
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
6 lat temu

Czy te sajgonki mozna zamrazac?