Szybka i smaczna przekąska. Dla dzieci proponuję wersję bez smażenia.
1 opakowanie papieru ryżowego
Tłuszcz do smażenia.
Farsz:
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 szklanka wody
8 suszonych pomidorów (mogą być w zalewie)
1 cebula
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, majeranek.
Natka pietruszki
Olej kokosowy do smażenia.
Oliwki-opcjonalnie
Wykonanie:
Soczewicę przepłukać, ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z łyżką oleju. Dodać posiekany czosnek i pokrojone pomidory. Jeszcze dwie minuty podsmażyć. Połączyć z ugotowaną soczewicą, zblendować. Dodać pietruszkę i doprawić do smaku solą i majerankiem. Zawijać w namoczony papier ryżowy-można nadziewać oliwkami. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Równie dobre są sajgonki nie smażone i lżej strawne- idealna propozycja dla dzieci.
Jeżeli interesują Cię przepisy wolne od glutenu, cukru, laktozy i chcesz być na bieżąco, zapraszam na:
Czy te sajgonki mozna zamrazac?
Aniu, nigdy nie mroziłam-nie potrafię pomóc, bo nie wiem, jak się po mrożeniu zachowają. Ale jakbyś wypróbowała, daj znać, bo ciekawa jestem. Sama też przy najbliższej okazji z jedną zamrożę. Pozdrawiam.