Szybka i smaczna przekąska.  Dla dzieci proponuję wersję bez smażenia.


Składniki:

1 opakowanie papieru ryżowego

Tłuszcz do smażenia.

Farsz:

1/2 szklanki zielonej soczewicy

1 szklanka wody

8 suszonych pomidorów (mogą być w zalewie)

1 cebula

2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, majeranek.

Natka pietruszki

Olej kokosowy do smażenia.

Oliwki-opcjonalnie

Wykonanie:

Soczewicę przepłukać, ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z łyżką oleju. Dodać posiekany czosnek i pokrojone pomidory. Jeszcze dwie minuty podsmażyć. Połączyć z ugotowaną soczewicą, zblendować. Dodać pietruszkę i doprawić do smaku solą i majerankiem. Zawijać w namoczony papier ryżowy-można nadziewać oliwkami. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Równie dobre są sajgonki nie smażone i lżej strawne- idealna propozycja dla dzieci.

Jeżeli interesują Cię przepisy wolne od glutenu, cukru, laktozy i chcesz być na bieżąco, zapraszam na:

Komentarze:
2 komentarze
  1. Ania 16 grudnia, 2016 at 18:39 - Reply

    Czy te sajgonki mozna zamrazac?

    • Agnieszka Bednarska 17 grudnia, 2016 at 22:18 - Reply

      Aniu, nigdy nie mroziłam-nie potrafię pomóc, bo nie wiem, jak się po mrożeniu zachowają. Ale jakbyś wypróbowała, daj znać, bo ciekawa jestem. Sama też przy najbliższej okazji z jedną zamrożę. Pozdrawiam.