Moje dzieci uwielbiają tę przekąskę. Cieszy mnie to tym bardziej, że w nich ukryte są goździki, kurkuma. Paluszki jemy z różnymi sosami. Do wyciskania ciasta używam metalowej końcówki do rękawa cukierniczego o przekątnej ok. 7 mm. Paluszki nie mogą być za cienkie, bo wyjdą bardzo twarde. Jeżeli nie mamy rękawa, możemy formować z ciasta np. kuleczki lub placuszki.
Składniki:
300 g mąki ryżowej
200 ml wody- zimnej
1 średni ziemniak- najlepiej taki, jak na kopytka- ugotowany, przepuszczony przez praskę lub starty na tarce
5 goździków – zmielonych lub utartych w moździerzu
2 łyżeczki soli (może wydać się dużo, ale w mące ryżowej soli tak nie czuć, chociaż, jak kto chce, na pierwszy raz może dać mniej)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki chili – daje kaszmirskie, łagodniejsze
35 g nasion sezamu
30 ml oleju ze słonecznika lub oliwek (jeden z niewielu przepisów, w których obrabiam cieplnie te tłuszcze – sprawdzają się tu najlepiej)
Tłuszcz do głębokiego smażenia
Wykonanie:
1. Mąkę wykładamy na gęstą gazę, zawiązujemy, umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze- u mnie jest to metalowa wkładka do garnka. Parujemy przez 15 minut- uważamy, aby nie było za dużo wody na dnie garnka, mąka nie może się zamoczyć.
2. Mąkę wsypujemy do miski, rozbijamy grudki, dodajemy przyprawy, sezam, mieszamy mąkę z ziemniakiem, dodajemy olej i wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto ma przybrać formę kuli. Jeżeli jest za bardzo suche, dodajemy odrobinę oleju.
3. Wkładamy ciasto do rękawa, na ścierce lub gazie wyciskamy ok. 10 cm paluszki.
4. Paluszki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor. Powinno to zająć ok. 2 minuty. Jeżeli tłuszcz jest za mocno rozgrzany i momentalnie paluszki nabierają koloru, zmniejszmy ogień.
5. Przekąskę wyjmujemy i podajemy z ulubionymi sosami.
Aga do jakiego rękawa wkładamy ciasto?
Aneta, do takiego, jak np. masę na torty się wyciska. Chyba fachowo to rękaw cukierniczy się zwie- wpisz w google, to wyskoczy na bank. Udanego dnia. :*