Pomysł na Halloween – mini dynie z ryżu na soku marchwiowym. Prosta przekąska lub dodatek do większego posiłku. Dzieci lubią takie jedzeniowe szaleństwa. 😀
Składniki ( ok. 8 sztuk):
200 ml ryżu – każda odmiana będzie dobra (tylko nie brązowy)
300 ml soku marchwiowego
100 ml wody
kurkuma – szczypta
chili kaszmirskie – szczypta
gałka muszkatołowa – szczypta
cynamon cejloński – szczypta
sól lub ksylitol (inne słodzidło) czy inne przyprawy – zależne od tego, czy chcemy ryz na słodko czy na wytrawnie
Dodatki:
kawałek łodygi selera naciowego, listki kolendry lub pietruszki, czarne oliwki
Wykonanie:
1. Ryż płuczemy, osuszamy na sitku, wrzucamy do nagrzanego rondla, chwile podprażamy, zalewamy sokiem, wodą, dodajemy kurkumę, gałkę muszkatołową, chili. Gotujemy do miękkości co jakiś czas mieszając – nie chcemy sypkiego ryżu, a z kleikiem.
2. Ryz studzimy ale z jeszcze ciepłego mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynek. Zawijamy w folie spożywczą, dociskamy, a następnie sznurkiem opasamy, by stworzyć charakterystyczne dyniowe wyżłobienia. Wstawiamy do lodówki.
3. Po rozwinięciu z łodyżki selera tworzymy szypułkę, obok niej wtykamy listek kolendry, przyklejamy oczka, zęby z kawałków oliwek (można to zrobić już przed zawinięciem). Jeżeli chcemy odgrzać, to robimy to w naczyniu parowym lub durszlaku/sitku nad parą.
Komentarze: