Składniki:
2 średnie ziemniaki (160 g) – najlepiej w czerwonej skórce (Bellarosa)
100 g mąki z ciecierzycy
1/4 łyżeczki garam masali
1/3 łyżeczki kaszmirskiego chili lub szczypta klasycznego
1 szczypta asafetydy lub 1/3 łyżeczki suszonej cebuli
1/4 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki sproszkowanego mango – opcjonalnie
Tłuszcz do głębokiego smażenia
Wykonanie:
1. Ziemniak ugotować, po wystudzeniu zetrzeć na tarce lub przepuścić przez praskę. Dodać przyprawy, mąkę, ugniatać dłońmi, aż składniki połączą się w elastyczną kulę. Odstawić na 5 minut.
2. Tłuszcz rozgrzać, jak na frytki. Kawałkiem ciasta sprawdzić czy już jest wystarczająco rozgrzany. Praskę w środku wysmarować odrobiną tłuszczu. Włożyć 1/3 ciasta, wyciskać nad tłuszczem. Gdy wyciśniemy do końca, energicznie potrząsajmy, aż ciasto odpadnie. Przemieszajmy, aby je rozdzielić. Nie odcinajmy nożem, bo się sklei.
3. Smażymy, mieszając co jakiś czas do chrupkości. Najlepiej w trakcie próbować, czy już są wystarczająco chrupkie.
Dziękuję.