Zapraszam na świetną przekąskę- alternatywa dla chipsów. Proste w robocie, bardzo chrupiące. Po upieczeniu musimy dać im parę minut odpocząć, by kruchości nabrały. Ciasto im cieńsze, tym chrupki bardziej chrupiące. Grubsze mogą posłużyć tako dodatek do potraw.
Składniki:
175 g mąki ryżowej
90 gram wiórek niesiarkowanych (siarkowane mogą popsuć teksturę)
240 ml wody-wrząca
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka soli
Tłuszcz do głębokiego smażenia- preferowany
Czarnuszka, czarny sezam- do wyboru
Inne przyprawy ulubione możemy dodawać wedle uznania.
1. Mąkę ryżową prażymy na patelni przez ok. 5 minut.
2. Wiórka kokosowe, przyprawy, cebulę, czosnek rozdrabniamy w rozdrabniaczu przez kilka minut.
3. Mąkę i pastę kokosową mieszamy dokładnie razem. We wrzącej wodzie rozpuszczamy sól, wlewamy powoli i drewnianą łyżka mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 15 minut.
4. Wałkujemy na papierze i przez papier do pieczenia. Jeżeli się przykleja, podsypmy odrobiną mąki ryżowej.
5. Wykrawamy dowolne kształty. Nożem podnosimy je, bo ciasto jest delikatne i może się porwać, albo podkleić. Wrzucamy do nagrzanego tłuszczu i smażymy na złoty kolor.
Na jakim tłuszczu to smażyć ?
Justyna, smażę na klarowanym lub, jak go mam niewiele, a smażenie krótkie, na ryżowym czy kokosowym rafinowanym. Ale tak po prawdzie, to nie ma różnicy, użyj takiego tłuszczu, na jakim smażysz. Pozdrawiam.
Aga świetne!
Dziękuję Basiu! :*