Składniki podaję, bez określania proporcji, bo każdy zdobi, ile chce.:)
Składniki:
Cebula czerwona (może być też biała)
Mąka z ciecierzycy albo miks mąk (na miksie brak ciecierzycowego posmaku, preferuję go bardziej). Można też zmieszać ciecierzycę, z ziemniaczaną, czy tapioką „na oko”, aby tylko przewaga ciecierzycy była.
Jajko (1 jajko starczy na ok. 2 średnie cebule)
Przyprawy: sól, pieprz, papryka
Tłuszcz do smażenia
Wykonanie.
1. Obraną cebulę nacinamy na 4-5 części, a potem na mniejsze paseczki. Delikatnie rozkładamy jej „płatki”.
2. Jajko rozbijamy z przyprawami. Maczamy cebulę w jajku, a następnie mącę rozchylając płatki, by jak najdokładniej opanierować.
3. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy przez kilka minut na lekko brązowy kolor. Smażmy na średnio rozgrzanym tłuszczu, nie, jak na frytki- gdy za szybko kolor złapie cebula nie będzie dobrze usmażona.
4. Jemy ciepłe z ulubionym sosem.
Komentarze: